Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия дари съветските си ракетни системи на Украйна


Словакия притежава една батерия С-300, която дари на Украйна. Очаква се в замяна страната да получи от САЩ американска система "Пейтриът"
Словакия притежава една батерия С-300, която дари на Украйна. Очаква се в замяна страната да получи от САЩ американска система "Пейтриът"

Словакия дари зенитно-ракетните си системи С-300 за отбраната на Украйна срещу руската агресия. Това съобщи премиерът на страната Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс.

Дарена е единствената подобна батарея, която страната притежава. Местните медии съобщават, че доставката вече е извършена, но данните за това са запазени в строга тайна.

Преди седмици украинският президент Володимир Зеленски поиска военната техника от бившите страни членки на Варшавския договор. Първоначално Полша предложи да предостви свои изтребители МиГ, но този вариант беше отхвърлен от САЩ. По-късно от Киев призоваха за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана, тъй като най-големите поражения, които Русия нанася, са свързани именно с въздушни удари.

"Убийци!" Хиляди подкрепиха Украйна и протестираха срещу войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Очаква се Словакия да получи американски системи „Пейтриът“, с които да замени съветското си оръжие.

Преди седмици на посещение в Словакия беше секретарят по отбрната на САЩ Лойд Остин, като тогава беше обявено, че са водени преговори за предоставянето на С-300 за Русия. Два дни по-късно Остин беше в София, но след срещата с Кирил Петков стана ясно, че разговори за предоставяне на българските системи не са водени.

Преди седмица парламентарната група на „Демократична България“ внесе декларация за предоставяне на военна помощ за Украйна. Засега правителството обяви, че ще предостави каски и бронежилетки на Киев.

Срещу предоставянето на оръжие за Киев остро се противопоставят от проруската партия „Възраждане“, както и от коалиционния партньор в управлението БСП. Срещу подобно решение се изказа още и президентът Румен Радев, според когото подобно решение ще означава „въвличане на България във война“, а в същото време ще остави празнина в отбранителните способности на страната.

По думи на премиерът Кирил Петков решение за предоставяне на оръжия за Украйна може да бъде взето само от Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG