Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков се срещна със секретаря по отбраната на САЩ. България получава рота с американски бойни машини


Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин и българският премиер Кирил Петков
Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин и българският премиер Кирил Петков

САЩ ще предоставят на България една рота с бронирани машини „Страйкър“ за българската бойна група, която ще оперира под ръководството на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа. София не поема ангажимент да изпрати оръжие и муниции за Украйна във връзка с войната срещу Русия. Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков с американския секретар по отбраната Лойд Остин.

Остава неясно какъв точно ще бъде броят на машините, дали и колко американски войници могат да бъдат изпратени, както и кога ще се случи всичко това.

Ротата „Страйкър“ включва три пехотни батальона, разузнавателни, артилерийски, инженерни и други подразделения. В нея са включени над 300 машини „Страйкър“ и 4500 войници. По спешност те могат да бъдат разположени за до 72 часа.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин, американския посланик в България Херо Мустафа, министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир Заков по време на срещата им в Министерския съвет
Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин, американския посланик в България Херо Мустафа, министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир Заков по време на срещата им в Министерския съвет

Остин е на двудневно посещение в България, след като вече посети Брюксел и столицата на Словакия Братислава по време на визитата си в Европа. Преди дни „Файненшъл таймс“ излезе с информация, че целта на посещението му е да поиска съветски и руски зенитни системи от държави, които разполагат с подобен тип въоръжение като България и Словакия. Остин проведе среща със словашкия си колега Ярослав Над в Братислава. Тогава Над каза, че Словакия е готова да предостави своите системи С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят заместител.

„Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин. И всички фалшиви новини, които бяха казвани до скоро, мога да кажа, че не са факт“, каза в събота Кирил Петков. Ден по-рано той вече заяви, че до предоставяне на оръжие за Киев може да се стигне само след решение на парламента.

Премиерът подчерта, че се надява липсващите капацитети на българската бойна група да бъдат попълнени със съдействието на други партньори от НАТО. По думите му правителството ще предложи бойната група да бъде с командир българин.

„Партньорството ни в отбраната никога не е било толкова силно“. Това каза Остин по време на пресконференция в Министерския съвет. Той благодари на българските власти и гражданите за оказаната подкрепа към бежанците от Украйна и подчерта, че САЩ стои от ангажимента си, свързан с членство в НАТО, да защити всяка държава членка, която може да се окаже нападната от противник.

По време на срещата стана ясно, че двете страни са говорили за изграждането и подобряването на инфраструктурата, свързана с транспортните коридори между Гърция, България и Румъния. По-конкретно Петков спомена път, влакова линия и енергийна връзка между Александруполис, Варна, Бургас и Констанца и „мост над Дунав“.

„Българското общество може да бъде спокойно, защото ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно“, каза Петков.

Преди визитата на Остин в района на Министерския съвет се проведе протест на партия "Възраждане". Лидерът й Костадин Костадинов обяви, че това е "превантивно" действие, с което се декларира нежелание България да предоставя оръжие за Украйна. Той добави, че събитието е под надслов "не на войната".

В седмиците след инвазията на Русия в Украйна от партията се гласуваха срещу осъдителната декларация на парламента спрямо действията на Москва, както и срещу призива за налагане на икономически санкции. На 24 февруари руски войски нахлуха на територията на Украйна от три страни. До сега над 3 млн. души, сред които основно жени и деца, напуснаха страната, хиляди цивилни бяха убити.

От няколко седмици в България се заговори за евентуалното изпращане на военна помощ за Украйна. На това категорично се противопостави участникът в коалиционното управление БСП и в частност лидерът й Корнелия Нинова. Тя, както и президентът Румен Радев казаха, че изпращане на оръжие за Киев би означавало „въвличане на България във войната“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG