Връзки за достъпност

Извънредни новини

Под руското знаме. "Възраждане" свика протест за "неутралитет" спрямо войната в Украйна


Участник в протеста на "Възраждане", който държи табела със символа "Z", използван от Кремъл за емблема на руската инвазия в Украйна
Участник в протеста на "Възраждане", който държи табела със символа "Z", използван от Кремъл за емблема на руската инвазия в Украйна
"Русия е единствената". Как "Възраждане" поиска български "неутралитет"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

"Мощна морална и духовна подкрепа за братска Русия." Това гласеше един от основните банери, закачени на статуята на руския император Александър II, под която ръководството на проруската опозиционна партия "Възраждане" призова в сряда България да запази "неутралитет" спрямо военната инвазия на Русия в Украйна.

Партията на Костадин Костадинов организира протест с това искане, който в сряда не успя да изпълни пространството около паметника "Цар Освободител" пред сградата на Народното събрание.

Русия нападна Украйна на 24 февруари. Официалното обяснение на руския президент Владимир Путин беше, че това е "специална военна операция", която цели да "денацифицира" управлението в Киев и не е насочена срещу цивилното украинско население.

В края на март руските войски започнаха да се оттеглят от окупирани от нея територии в Киевска и Черниговска области, където бяха открити масови гробове и десетки тела на убити цивилни по улиците на няколко населени места.

Трупове по улиците и масови гробове. Какво остава след руската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Последваха обвинения от Украйна и Запада, че Русия е извършила военни престъпления. Москва обаче отрича, твърдейки, че това е "поредна провокация" на "киевския режим", който е инсценирал откриването на трупове след оттеглянето на руските военни.

Демонстрацията на "Възраждане" беше насочена срещу внесеното от "Демократична България" предложение парламентът да възложи на правителството да предостави военно-техническа помощ на Украйна. Въпреки очакванията този проект за решение да бъде гласуван в сряда, това не се случи.

Междувременно свиканият от "Възраждане" протест поиска депутатите да приемат акт, деклариращ, че България няма да изпраща нито военнослужещи, нито оръжия и боеприпаси в Украйна. Демонстрантите се обявиха още за оставка на правителството на Кирил Петков, за излизане на страната от НАТО и за "премахване на американските бази" от България.

По повод последното искане парламентарната група на "Възраждане" беше внесла предложение за прекратяване на българо-американското споразумение за военно сътрудничество, сключено през 2006 г. Проектът обаче беше отхвърлен със 146 гласа "против", четирима "въздържал се" и 11 гласа "за". Резултатът от това гласуване означава, че предложението не е било подкрепено и от двама депутати от 13-членната група на "Възраждане" в 240-местния парламент.

Протестът пред парламента започна около 12:00 часа в сряда, като голяма част от участниците в него пристигнаха в София с предварително организирани от партията автобуси от Варна и други градове в страната. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е бивш общински съветник от Варна.

Националните предатели усещат, че времето им изтича, защото революцията започна.
Костадин Костадинов

"Националните предатели усещат, че времето им изтича, защото революцията започна", каза Костадинов от импровизираната трибуна под паметника "Цар Освободител", около който, освен български знамена, се вееха десетки флагове на Русия и партията му.

Сред символите, издигнати от демонстрантите, беше и знакът "Z", ползван от Кремъл като емблема на руската военна инвазия в Украйна. Официалният слоган на протеста беше "Окупаторите – вън", но той не беше насочен срещу руската армия, воюваща в Украйна, а срещу САЩ, които по думите на Костадинов са превърнали България в "плацдарм, където се съсредоточават войски".

Лидерът на "Възраждане" определи като "национални предатели" всички правителства, управлявали България през "последните 32 години", но не поясни дали просъветският курс на София преди 1989 г. е бил правилен.

"Ако на българското правителство му стиска, да подаде оставка, да отидем на избори, които ще бъдат и референдум за това България да бъде свободна и независима или продажна американска колония", каза още Костадинов.

Преди него пред множеството говори и партийният секретар на "Възраждане" Деян Николов, който няколко пъти подхвана рефрена "НАТО – вън" и призова "американските бази" да бъда премахнати от България.

Освен членове и симпатизанти на "Възраждане, на площада присъстваха и активисти от движението "23 септември", които определят себе си като поддръжници на "революционния марксизъм", борещи се срещу "частнособственическите отношения". Те носеха транспарант с надпис "Нито един български войник и патрон за Украйна", придружен от задраскана свастика.

В сайта на комунистическото движение обаче липсват призиви за "неутралитет" спрямо войната в Украйна, а руската инвазия се определя като "военна операция срещу кървавия и нелегитимен бандеровски режим, спонсориран и инсталиран от Запада през 2014 г." По същия начин звучи официалното обяснение на Кремъл за войната.

Демонстрацията продължи пред парламента до около 14:00 часа, когато повечето присъстващи се отправиха към задната страна на сградата с намерението да попречат на депутатите вътре да излязат. Това доведе до кратък сблъсък с репортерка на в. "Сега", която част от привържениците на "Възраждане" не искаха да пропуснат да мине. След намеса на полицията тя все пак успя да си тръгне. Впоследствие част от протестиращите се отправиха и към сградата на Министерския съвет.

По думите на Костадин Костадинов това е само първата от серия подобни прояви. Той не пропусна да повтори тезата си, че организираното в София преди две седмици шествие в подкрепа на Украйна всъщност е било ръководено и посетено само от украинци.

Всъщност събитието беше планирано спонтанно в българска група във Фейсбук, в която вече членуват над 5000 души. Именно там се организира второ подобно шествие, което в четвъртък ще премине от храм-паметника "Св. Александър Невски" през Руския културно-информационен център до сградата на Българската национална телевизия.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG