Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блинкен и Остин посетиха Киев за пръв път от началото на войната и обещаха още военна помощ за Украйна


Антъни Блинкен и Лойд Остин в Полша след посещението си в Киев
Антъни Блинкен и Лойд Остин в Полша след посещението си в Киев

САЩ ще предоставят над 700 млн. долара допълнителна пряка и непряка военна помощ за Украйна. Това съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретарят по отбраната Лойд Остин след първото си посещение в украинската столица Киев след началото на войната.

Половината от парите ще отидат директно за Украйна, а другата половина ще бъде разпределена между държави от НАТО и партньори от региона. Освен това Вашингтон ще продаде амуниции на стойност 165 млн. долара на Киев.

Антъни Блинкен и Володимир Зеленски
Антъни Блинкен и Володимир Зеленски

Блинкен и Остин говориха пред журналисти в Полша веднага след пристигането си от Киев.

Блинкен каза, че посещението е възможност “директно да изразим нашата силна и продължаваща подкрепа за украинското правителство”. Той добави, че Русия се проваля в изпълняването на военните си цели, а “Украйна успява”.

Остин каза, че Украйна може да победи, ако раполага с правилните оръжия.

“Първата стъпка към победата е да вярваш, че можеш да победиш. Вярваме, че можем да победим, че [украинците] могат да победят, ако имат правилното оборудване, правилната подкрепа”, каза Остин.

След пътуването на Блинкен и Остин до Киев стана ясно, че САЩ планират да номинират за нов американски посланик в Украйна Бриджит Бринк, която сега е посланик в Словакия. Блинкен съобщи, че амерканските дипломати ще започнат да се връщат в Украйна още тази седмица, а Вашинтон ще обмисли кога да върне в Киев посолството на САЩ. То беше преместено в Западна Украйна преди началото на войната.

Лойд Остин, Володимир Зеленски и Антъни Блинкен
Лойд Остин, Володимир Зеленски и Антъни Блинкен

Блинкен и Остин бяха в Украйна в неделя и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски. Те пътуваха с влак от Полша до Киев. Вашингтон обаче потвърди за посещението им едва след като те бяха напуснали Украйна. Те са най-високопоставените представители на американската администрация, които бяха столицата на Украйна след началото на непредизвиканата военна инвазия на Русия.

Киев и околностите бяха сред основните цели на руската армия в първите месеци на войната. Градът беше подложен на обстрел, а съседните населени места бяха окупирани. В края на март руските военни се изтеглиха и оставиха след себе си стотици трупове на цивилни в градове като Буча, Ирпен и Бородянка.

След изтеглянето на руската армия от района няколко европейски лидери посетиха Киев - председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония.

Посещението на Блинкен и Остин в Киев е опит на администрацията на Джо Байдън “да покаже личната си подкрепа за Зеленски и Украйна”, коментира пред Радио Свободна Европа Бил Кортни, анализатор и бивш дипломат.

“Посещението предполага ниво на увереност, че Киев е достатъчно безопасен за чуждестранни лидери”, добави той.

Срещата на двете делегации в неделя
Срещата на двете делегации в неделя

След изтеглянето си от района на Киев, руската армия се съсредоточи върху превземането на Източна Украйна. Украинската администрация поиска оръжия и военна помощ от САЩ и съюзниците им за новата фаза на войната. На 23 април президентът Володимир Зеленски каза, че “очаква специфични неща и специфични оръжия” от срещата с представителите на администрацията на Байдън.

От началото на мандата на Джо Байдън като президент на САЩ Вашингтон предостави военна помощ на Украйна в общ размер от над 4 млрд. долара. От началото на войната САЩ увеличиха помощта си за Киев, а последния пакет военна помощ беше обявен на 21 април и е в размер на 800 млн. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG