Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Включително с оръжие". Слави Трифонов излезе с позиция за военна помощ за Украйна


Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ"
Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ"

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че подкрепя военна помощ за Украйна. „Аз съм от страната на тези, които смятат, че Украйна трябва да бъде подпомогната по всякакъв начин – включително с оръжие“, написа Трифонов във Фейсбук.

Позицията му е публикувана след дебатите в парламента в четвъртък, където не се стигна до гласуване на решение за изпращане на помощ за Украйна. За гласуване настояваха депутатите от „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС.

„Украйна е самостоятелна суверенна държава, нападната в разрез с всякакви международни договори и разпоредби от своята съседна държава Русия и в момента на територията на Украйна напълно несправедливо и неморално се води война, в която загиват хора“, пише Трифонов. Според него „да им даваме в момента само бронежилетки е абсолютно измъкване и всъщност не е заемане на никаква позиция“.

Това е първата категорична позиция на лидера на „Има такъв народ“ (ИТН), свързана с дебатите за изпращане на военна помощ на Украйна. До този момент беше известно, че ИТН е „склонна да подкрепи общата подизия на България, нека да я изчистим“, по думите на депутата от партията Станислав Балабанов.

Проекторешението, което беше гласувано от депутатите във външната комисия в парламента в сряда изключва изпращане на военна помощ от България за Украйна. То беше внесено непосредствено преди заседанието на комисията от „Продължаваме промяната“.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба категорично заяви пред българските депутати, че Украйна очаква военна помощ, а България трябва трябва да направи избор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG