Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите излизат във ваканция за 10 дни. Решението за помощ за Украйна ще чака


Председателят на парламента Никола Минчев
Председателят на парламента Никола Минчев

Депутатите излизат в 10-дневна Великденска ваканция. В началото на заседанието на парламента депутати от ГЕРБ-СДС и "Демократична България" поискаха проектите за решение във връзка с помощта за Украйна да бъдат гласувани преди ваканцията. Това обаче не се случи.

Така решението за предоставяне на помощ за Украйна се отлага във времето. Дебатът протече на фона призива на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба България да каже решението си „сега“.

Предоставянето на военна помощ за Украйна предизвика дебат в парламента, но до гласуване на решение така и не се стигна. В сряда външната комисия към Народното събрание гласува проекторешение българското правителство да получи мандат за предоставяне на хуманитарна, финансова и техническа помощ за защитни цели според нуждите на Украйна. Това обаче не включва оръжия и боеприпаси. Предложението на текста беше внесено от „Продължаваме промяната“ непосредствено преди заседанието на кабинета.

Всичко това се случи на фона посещението на Кулеба в България. „Скъпи българи, животът е труден, понякога трябва да направите избор. Не можете да сте по средата, трябва да вземете страна. И трябва да застанете на страната на истината. Това, което искам да кажа, е – време е да направите избор“, каза Кулеба при откриването на изложба в парламента в четвъртък. Той определи решението за предоставяне на каски и бронежилетки за цивилни като „половинчато“.

„Бронежилетки, техническа помощ, всичко това е важно, но хора, трябва да сме сериозни! Ако имате каска и бронежилетка, но нямате оръжие в ръцете си сте обречени. Така че тези половинчати мерки са приятни политически, но всъщност съобщението е: искаме да умрете защитени“, каза Кулеба.

В четвъртък съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов прочете декларация от трибуната на Народното събрание като обвърза оставането си в коалицията с предоставянето на военна помощ на Украйна. "Отказваме да бъдем част от политика, която смалява България", каза Иванов.

„Такава слабост, такова малодушие не бива да съществува в българското управление на държавата“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева по повод предложението за отпускане на помощ за Украйна. Пред журналисти в парламента тя изрази несъгласие с възможността за даване само на каски и бронежилетки. Според нея предложението на "Продължаваме Промяната" (ПП), прието вчера на заседание на Комисията по външна политика, е „нищонеказващо“.

Премиерът Кирил Петков отказа да вземе страна в спора за предоставяне на военна помощ за Украйна. Той публикува статус във Фейсбук, в който казва, че „в най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България“. Петков пише, че „Продължаваме промяната“ ще води политика на диалог, „за да се обединим около единна позиция“.

"Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ ще гласува по съвест по проекторешението за военно-техническа помощ за Украйна. Като цяло коалицията е готова да подпомогне Украйна", каза председателят на групата Андрей Гюров.

Засега България и Унгария са единствените държави членки на Европейския съюз и НАТО, които няма да отпуснат военна помощ на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG