Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Който не помага на Украйна, помага на Русия". Дмитро Кулеба беше изслушан в парламента


Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба говори пред журналисти в българския парламент, 20 април 2022 г.
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба говори пред журналисти в българския парламент, 20 април 2022 г.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба разговаря в сряда с депутатите от парламентарната Комисия по външна политика. Преди да бъде изслушан от комисията, Кулеба, който е на тридневно посещение в България, се срещна с президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Ден по-рано Кулеба проведе среща и с премиера Кирил Петков и министърката на външните работи Теодора Генчовска.

"Искам да кажа на всички, които са колебливи за помощта за Украйна: тези, които не ни помагат днес, помагат на Русия", каза Кулеба в парламента.

"Когато става дума за военната помощ, трябва да взема предвид вътрешно-политическата ви ситуация и да оставя това решение на парламента и правителството, но искам да кажа още веднъж: тези, които са колебливи, които говорят срещу оръжия и военно оборудване за Украйна, те подкрепят руската агресия и убийствата на нашите граждани", добави той.

Както по време на срещите си с други български официални лица, той отново повтори, че Киев цени високо подкрепата, които България оказва на украинските бежанци.

Външният министър на Украйна посочи още, че българското правителство и парламент знаят какви са нуждите на Украйна. По думите му същият списък с искания е даден на всички страни членки на НАТО.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, която присъстваше на изслушването, каза, че въпросът за предоставянето на военна помощ за Киев е бил обсъден на срещата между Кулеба и премиера Кирил Петков.

В специална декларация от "Демократична България" настояха парламентарната Комисия по външна политика да обсъди въпроса за предоставянето на такава помощ по време на заседанието си в сряда. То е насрочено за 15ч.

По темата има внесени две проекторешения - на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Вече 20 дни обаче те не стигат до обсъждане в ресорната комисия, като по-рано в сряда от "Демократична България" разкритикуваха забавянето.

По думите на председателя на комисията по външна политика Венцислава Любенова ("Продължаваме промяната") причината за отлагането е, че предложенията са върнати за доизясняване на технически законови подробности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG