Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромно е търсенето". Как българските оръжия и боеприпаси стигат до Украйна


Александър Михайлов, директор на "Кинтекс"
Александър Михайлов, директор на "Кинтекс"

България официално не изнася оръжие за Украйна, но косвени данни говорят за обратното. В последните месеци поръчките към българските военни производители са се увеличили в пъти. Търсят се боеприпаси "съветски образец", а дестинациите крайни потребители са основно държави от НАТО, като Чехия и Полша.

„Такива обеми в България никога не са достигани“. Александър Михайлов от "Кинтекс" пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

"Въпросът е дали след Чехия и Полша, това въоръжение и боеприпаси продължават за друга крайна дестинация, например Украйна?", каза в интервю за Свободна Европа изпълнителният директор на държавната оръжейна търговска фирма "Кинтекс" Александър Михайлов.

Според него проблемът с такава схема е, че военните доставки се оскъпяват по пътя до Украйна и пътуват доста повече време.

България официално не предоставя военна помощ на Украйна и това я прави единствената страна в НАТО и ЕС, заедно с Унгария, която не изпраща боеприпаси и въоръжение на Киев.

Причината за това е позицията на една от четирите политически сили в управляващата коалиция - БСП, която се противопоставя на изпращането на военна помощ и твърди, че това е "въвличане във войната".

Същата е позицията и на президента Румен Радев. В сряда той директно атакува лидера на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова заради данните, че българско оръжие все пак стига до Украйна. Тя пък му отвърна с обвинение за сключени договори по времето на назначените от него служебни правителства през 2021 г.

На този фон директорът на "Кинтекс" каза, че сключените договори за износ на българско оръжие и боеприпаси са в рекордни размери. От началото на войната на Русия срещу Украйна, според думите му, сключените договори са за над 2 млрд. евро, производителите работят с пълен капацитет, а поръчки се приемат чак за следващата година.

Работа на пълни обороти

От средата на януари до края на април българските военни предприятия са подписали договори за износ на военна продукция на стойност над 2 млрд. евро. Това каза в интервю за Свободна Европа Александър Михайлов, директор на държавното външно-търговско дружество за търговия с военна продукция „Кинтекс“.

„Такива обеми в България никога не са достигани“, каза Михайлов. По думите му тази сума е извън стойността на реализираната продукция, която обяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

През първите два месеца от войната в Украйна България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период миналата година. Това стана ясно от отговор на вицепремиерката Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента.

В отговора пише, че междуведомствената комисия за експортен контрол, която одобрява износа на оръжия и технологии с двойна употреба, е издала 31 разрешителни за износ на оръжия и боеприпаси между 20 февруари и 13 април 2022 г. Войната започна на 24 февруари. Разрешителните включват бронирани и защитни средства, боеприпаси, стрелково оръжие и симулатори и боеприпаси за учения на обща стойност над 316 млн. евро.

„Огромно е търсенето. Заводите в момента предоставят оферти за доставка за февруари-март следващата година“, каза Михайлов.

По думите му предприятията са натоварени на пълен капацитет и са преминали на трисменен режим на работа.

„Основните дестинации, които се одобряват, са Чехия и Полша. Възниква въпросът: Чехия и Полша имат собствено производство, Голяма част от въоръжението, което те ползват е по НАТО-стандарти, а и няма как те да поемат такива големи обеми. Въпросът е дали след Чехия и Полша въоръжението продължава към Украйна“, попита Михайлов.

Каква е схемата и къде е проблемът

В публикация от понеделник, 25 април, американското издание Ню Йорк Таймс съобщи, че Вашингтон купува произведени в България и други източноевропейски държави оръжия и муниции и ги предоставя на страни, които разчитат на съветска военна техника.

Според Михайлов проблемът при тази схема е, че стоката преминава през няколко посредника, които вдигат цената.

„По този начин ние оскъпяваме стоката за украинския народ, който в момента е във война, а от друга страна българската икономика пропуска да реализира допълнителни печалби“, каза Михайлов.

Друг проблем е времето за доставка. „Тази стока много тромаво се движи, чисто логистично, заради множество последващи разрешителни“, каза Михайлов.

Става дума за боеприпаси, които не са по стандартите на НАТО, но се използват от армии, които разчитат на съветски оръжия. Украйна също използва съветски оръжия и има нужда от боеприпаси за тях.

В украински медии също се появиха публикации за доставки на произведени в България боеприпаси. Такива имаше и в руски проправителствени сайтове.

Обяснение за "левите хора"

Официално увеличеният износ от България не е за Украйна. Разрешенията се подписват от министъра на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова, защото такива са правомощията ѝ по закон.

В сряда президентът Румен Радев каза, че недоумява "как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт”.

Социалистическата партия е против предоставянето на военна помощ за Украйна. БСП заплаши да напусне управляващата коалиция, ако бъде изпратено оръжие на Киев. Според публикация в Капитал обаче има промяна в тази позиция. БСП няма да напуска коалицията, а ще настоява военната помощ да не се изпраща "пряко“.

Това потвърждава известната дотук информация. България изнася огромни количества въоръжение и боеприпаси и голяма част от продукцията, най-вероятно, достига до Украйна.

Държавното дружество "Кинтекс" не изнася продукция за Украйна. Преди седмица Корнелия Нинова направи опит да смени директора на фирмата по информация в анонимен сигнал. Агенцията по вписванията отказа да впише промяната, а сигналът беше подаден в прокуратурата. Свободна Европа изпрати питане за коментар и до Министерство на икономиката, но не получи отговор.

Според Михайлов в момента най-много се търсят произведените в България артилерийски боеприпаси и неуправляеми ракетни снаряди.

"Първо - аз не вярвам в съвпаденията, че точно, когато започна войната, точно тогава се утрои потреблението на продукти от отбраната и то от България. На второ място - звучи странно тези държави, които имат собствено производство, чиято гама на въоръжение в голяма степен е НАТО-стандарт, да поръчват такива количества оръжие и боеприпаси, които са идентични с видовете въоръжение и боеприпаси, които се ползват във военните действия в Украйна", каза още Михайлов.

XS
SM
MD
LG