Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изнася ли България оръжия за Украйна


Премиерът Кирил Патков започна дарителска кампания за оръжия за Украйна докато търси "политически консенсус" за изяращане на военна помощ
Премиерът Кирил Патков започна дарителска кампания за оръжия за Украйна докато търси "политически консенсус" за изяращане на военна помощ

Управляващите все още не са взели решение да окажат военна помощ на Украйна. Появяват се обаче все повече косвени доказателства, че български оръжия и боеприпаси стигат до Киев през посредници и трети държави. Някои политици наричат това "лицемерие".

Изнася ли България оръжия за Украйна? Отговорът изглежда на пръв поглед ясен. Управляващата коалиция спори от повече от месец дали да изпрати военна помощ на нападнатата от Русия държава и още не е взела решение.

Произведени в България оръжия и боеприпаси обаче вероятно стигат до Украйна.

В първите два месеца на войната България е изнесла оръжия и боеприпаси на близо три пъти по-висока стойност, отколкото през същия период миналата година. Официалната дестинация на оръжията не е Украйна, но страните, за които са предназначени, подпомагат Киев военно. Публикации в американски и украински медии също твърдят, че произведени в България оръжия стигат до Украйна.

Вицепремиерката и министърка на икономиката, която ръководи държавните военни предприятия, Корнелия Нинова отрича България да изнася оръжия за Украйна. Ръководената от нея партия БСП е против това България да изпрати военна помощ на Украйна и заплаши да напусне коалицията в противен случай.

Заместник-председателят на парламента Атанас Атанасов от "Демократична България" обаче допусна в интервю, че продукцията на българската военна промишленост стига до Украйна.

“Но политически ни е страх да заемем позиция”, каза той пред БНТ и добави, че това е “лицемерие”.

Увеличен износ

През първите два месеца от войната в Украйна България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период миналата година. Това стана ясно от отговор на вицепремиерката Корнелия Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента.

В отговора пише, че междуведомствената комисия за експортен контрол, която одобрява износа на оръжия и технологии с двойна употреба, е издала 31 разрешителни за износ на оръжия и боеприпаси между 20 февруари и 13 април 2022 г. Войната започна на 24 февруари. Разрешителните включват бронирани и защитни средства, боеприпаси, стрелково оръжие и симулатори и боеприпаси за учения на обща стойност над 316 млн. евро.

В разрешенията е записано, че оръжията и боеприпасите са предназначени за Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Румъния, Словения, Полша, Литва и Естония. Всички тези държави са членки на НАТО и предоставят военна помощ на Украйна.

За същия период през 2021 г. са издадени разрешения за износ на оръжия и боеприпаси на стойност 117 млн. евро - почти три пъти по-малко.

Това даде повод на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да обвини управляващите в двуличие.

Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс.
Бойко Борисов, ГЕРБ

“Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс. Това не е тайна. Точно продукцията, която се използва в Украйна... Неслучайно от БСП мълчат, с техния подпис става. Това е двуличието им и те трябва да си вървят”, каза той.

Вицепремиерката Корнелия Нинова отрече това и каза, че всички пратки са придружени със сертификат за краен потребител, а нито един от тях не е за Украйна.

“България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия”, каза Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП. “Как точно се изнася оръжие неофициално? Това да не са ти пуканки. Всъщност ти [Борисов] тези "неофициалните" потоци ги разбираш по-добре. Да, заводите работят, но не за Русия или Украйна. ”

По думите ѝ, ако страната изнасяше оръжие, “едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям” и “едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия”.

Експерти, с които Свободна Европа говори, казаха, че увеличаването на износа само по себе си не значи задължително, че оръжията отиват в Украйна. Моментът, в който това се случва обаче, както и фактът, че другият активен конфликт в близост до България - войната в Сирия - в момента е в затишие, дават основание да се предполага, че оръжията отиват в Украйна.

Посредниците

В публикация от понеделник, 25 април, американското издание Ню Йорк Таймс съобщи, че Вашингтон купува произведени в България и други източноевропейски държави оръжия и муниции и ги предоставя на страни, които разчитат на съветска военна техника.

Една от компаниите посредници между производители и военното министерство на САЩ е базираната във Флорида Ултра Дифенс (Ultra Defense Corp.). Тя работи с фирми в България, Чехия, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия.

Собственикът на компанията Матю Херинг казва пред изданието, че тези държави осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува, за да помага на други държави. Това са боеприпаси, които не са по стандартите на САЩ и НАТО, но се използват от армии, които разчитат на съветски оръжия.

Украйна също използва съветски оръжия и има нужда от боеприпаси за тях.

В украински медии също се появиха публикации за доставки на произведени в България боеприпаси. Такива имаше и в руски проправителствени сайтове.

Съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов цитира такива публикации в интервю за БНТ преди седмица.

Нашата военна промишленост генерира продукция, която отива там, но политически ни е страх да заемем позиция.
Атанас Атанасов, ДБ

“Има едно лицемерие”, каза Атанасов. “Тоест, нашата военна промишленост генерира продукция, която отива там, но политически ни е страх да заемем позиция”.

България досега не е взела решение за изпращане на военна помощ на Украйна, въпреки че Киев няколко пъти отправи такова искане.

БСП заплаши да напусне управляващата коалиция, ако бъде изпратено оръжие на Киев. “Демократична България” подкрепя отпускането на военна помощ и постави предоставянето ѝ като условие за участието си в коалицията. “Има такъв народ” също подкрепя изпращането на военна помощ. “Продължаваме промяната” не е заела категорична позиция. Премиерът Кирил Петков започна дарителска кампания за оръжия за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG