Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Адско място". Руската офанзива на изток продължава без значителен напредък


Бойци на проруските части стрелят от танк по време на сражения близо до стоманодобивния завод Азовстал в южния пристанищен град Мариупол, 5 май 2022 г.
Бойци на проруските части стрелят от танк по време на сражения близо до стоманодобивния завод Азовстал в южния пристанищен град Мариупол, 5 май 2022 г.

Нощен обстрел над украински цели в Днепропетровска област, един загинал и петима ранени след руски атаки в района на Харков, възобновени щурм срещу последните останали украински сили в завода "Азовстал".

Така изглежда ситуацията на 72-ия ден от войната, която Русия започна срещу Украйна. Сраженията продължават на фона на руската офанзива в Донбас в Източна Украйна, която напредва бавно и без значителен прогрес.

Въпреки това според високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Би Би Си, Украйна е малко вероятно да започне контраофанзива преди стредата на юни. Причината е в недостига на оръжия.

Мариупол и битката за "Азовстал"

В петък руските сили възобновиха атаките си срещу последните украински части в Мариупол - в металургичния завод "Азовстал". Смята се, че около 2000 военни и няколкостотин цивилни се укриват на теритоприята на комплекса.

В четвъртък два конвоя с около 500 души бяха успешно евакуирани от Мариупол, включително и от "Азовстал". От ООН съобщиха, че операциите по евакуция продължават и в петък.

"Трябва да продължим да правим всичко възможно, за да измъкнем хората от това адско място", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутиереш.

Според изявление на Генералния щаб на украинската армия руските сили атакуват завода и по въздух.

"Има много ранени, но те не се предават. Държат позициите си", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение на 5 май.

Денят на победата и плановете на Путин

Битката за "Азовстал" се случва на фона на спекулации, че руският президент Владимир Путин цели военна победа, която да може да демонстрира на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата – годишнината от поражението на нацистка Германия във Втората световна война.

"Подновените усилия на Русия да овладее Азовстал и да приключи с превземането на Мариупол вероятно са свързани с предстоящите чествания на Деня на победата на 9 май и желанието на Путин да демонстрира символичен успех в Украйна", написа британското министерство на отбраната на 6 май.

"Това усилие е с цената на човешки жертви, оборудване и боеприпаси за Русия. Докато украинската съпротива продължава в "Азовстал", руските загуби ще продължат да се натрупват и да осуетяват оперативните им планове в Южен Донбас", пише още в публикацията на министерството.

Загубата на Мариупол би лишила Украйна от жизненоважно пристанище на Азовско море. Това също така ще даде на Русия възможността да създаде сухопътен коридор към Кримския полуостров и да освободи военни части за битки другаде в Донбас.

Харковска област

В Харковска област въоръжените сили на Украйна съобщават, че са спрели настъплението на руската армия към териториите, контролирани от Киев. Според официалната информация от Генералния щаб в момента руските военни обстрелват околните села.

В района на Харков един човек е загинал и петима са били ранени при обстрел от руски войски, се казва в изявление на Харковската областна военна администрация.

Властите съобщават още, че боевете продължават в посока Изюм. Преди ден Генералният щаб обяви контранастъпление на украинските войски в района на Харков и Изюм.

В края на април Москва обяви началото на втория етап от това, което нарича "специална военна операция". В него беше заложено овладяването на Донбас и Южна Украйна. Засега нито една от тези цели не е постигната.

Линията на фронта, по която Русия води активни военни действия едновременно, е дълга над 1500 км. 1200 от тях са по източната линия Харков-Херсон (заедно със зигзагите на терена). Другото място на нападения остава заводът Азовстал в Мариупол. Трети фронт са районите на Николаев и Одеса и места в централна южна Украйна.

От силите на Украйна твърдят, че са убили над 24 500 руски войници от началото на войната, както и че са поразили хиляди единици руска бойна техника. Тези данни не могат да бъдат проверени в условията на война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG