Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще наложи вето на ембаргото върху руски нефт, ако не получи двугодишна отсрочка


Председателят на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски
Председателят на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски

България ще наложи вето на общоевропейското ембарго върху руски нефт, ако не получи двугодишна отсрочка. Това каза в събота председателят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски (от "Продължаваме промяната") пред бТВ.

Думите на Рибарски идват на фона на продължаващите дискусии между страните членки на Европейския съюз (ЕС), които обсъждат предложението на Европейската комисия за нов пакет от санкции срещу Русия. Една от мерките в него е именно забраната за внос на руски петрол.

В събота Радослав Рибарски съобщи, че към момента няма официален отговор на искането на България да получи отсрочка от две години, преди да въведе забраната на територията на страната. Той каза, че отговор се очаква до края на следващата седмица.

"Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала - да, най-вероятно ще наложим вето [на решението за ембарго]", каза Рибарски.

По думите му страната зависи от руския петрол, който се рафинира в Бургас.

"Това задържа цените на нивата, които са днес. В цяла Европа те са доста по-високи", каза той.

Според него за България трябва да важат същите условия, както за Унгария и Словакия. По-рано в петък Ройтерс съобщи, че отстъпки в сроковете за налагане на ембаргото са получили само Унгария, Чехия и Словакия. Причината за това според източниците на агенцията е, че България "не е представила никакви реални аргументи".

Според преработеното предложение Унгария и Словакия ще могат да купуват руски петрол от тръбопроводи по действащите договори до края на 2024 г., а за Чехия срокът е до юни 2024 г.

Във всички останали страни от ЕС забраната за купуване на петрол от Русия трябва да влезе в сила след 6 месеца, а за купуването на петролни продукти - след 8 месеца.

Предложението на Европейската комисия е част от шести пакет санкции, които ЕС планира да наложи на Русия заради война ѝ срещу Украйна. За да влезе в сила, предложението изисква одобрение от всички 27 страни членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG