Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никакви реални аргументи". EK няма да направи отстъпка за България за петролното ембарго върху Русия


Отстъпки в сроковете за налагане на ембаргото са получили само Унгария, Чехия и Словакия.
Отстъпки в сроковете за налагане на ембаргото са получили само Унгария, Чехия и Словакия.

България няма да получи отстъпка в сроковете за въвеждане на забраната за внос на руски петрол. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници от Европейската комисия (ЕК).

В петък започна среща на представители на страните членки на Европейския съюз, на която те обсъждат предложения нов пакет от санкции срещу Русия. Той включва и пълно ембарго върху вноса на руски петрол. По-рано въ сряда министърът на финансите Асен Василев каза, че България ще поиска да бъде сред страните, за които ще бъдат направени изключения в сроковете за въвеждане на забраната.

Според информация на Ройтерс ЕК не е приела това искане. По думите на един европейски дипломат България не е получила отстъпка, защото "не е представила никакви реални аргументи" за това.

Отстъпки в сроковете за налагане на ембаргото са получили само Унгария, Чехия и Словакия, защото "имат обективен проблем" за намиране на алтернативни доставки, съобщават източниците на Ройтерс.

Според преработеното предложение Унгария и Словакия ще могат да купуват руски петрол от тръбопроводи по действащите договори до края на 2024 г., а за Чехия срокът е до юни 2024 г.

Във всички останали страни от ЕС забраната за купуване на петрол от Русия трябва да влезе в сила след 6 месеца, а за купуването на петролни продукти - след 8 месеца.

По-рано в петък началничката на политическия кабинет на българското правителство Лена Бориславова каза пред Euronews Bulgaria, че на този етап България няма как да подкрепи спирането на доставките на руски нефт.

За петролните санкции има дълъг преходен период, който ще даде възможност на Европа на всяка държава да намери алтернативни доставчици. Ако обаче ЕК не се съгласи на дерогация за България, правителството ни няма да подкрепи ембаргото върху руския петрол, каза Бориславова.

Предложението на ЕК е част от шести пакет санкции, които Европейският съюз ще наложи на Русия вследствие на започнатата война в Украйна. За да влезе в сила, предложението изисква одобрение от всички 27 страни членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG