Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Атомна бомба". Унгария потвърди, че няма да подкрепи ембарго върху руския петрол


Премиерът на Унгария Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгария няма да подкрепи новия пакет санкции на Европейския съюз (ЕС), включващи забрана върху вноса на руски петрол. Това потвърди в петък премиерът на страната Виктор Орбан.

По-рано във вторник Европейската комисия (ЕК) предложи пред Европейския парламент налагане на пълно ембарго на руския петрол до края на годината. Предложението е част от шести поред пакет санкции, който ЕС планира да наложи на Русия заради продължаващата руска военна агресия срещу Украйна.

Пред унгарското национално радио в петък Орбан определи идеята за ембарго върху руския петрол като "атомна бомба" върху унгарската икономика. По думите му Будапеща е готова да подкрепи други предложения, които обаче да не ощетяват унгарските интереси.

Според Орбан предложението на ЕК не взима предвид различните ситуации, в които се намират различните страни членки. Тези държави, които имат излаз на море, например, могат да внасят нефт с танкери. Страни като Унгария, които нямат собствена брегова ивица обаче, не разполагат с тази възможност и са по-зависими от доставките на руски петрол по нефтопроводи.

Освен Унгария, преди дни и Словакия обяви, че е против ембаргото, тъй като е твърде зависима от руски нефт. В сряда българският министър на финансите на Асен Василев също каза, че ако има изключения при налагането на забраната за внос на руски петрол, България ще поиска да е едно от тях.

След информация, че Унгария и Словакия ще получат прозорец до края на 2023 г., за да се адаптират към общоевропейската забрана, Виктор Орбан коментира, че и това време не би било достатъчно.

"Знаем много добре какво ни трябва: първо, необходими са ни 5 години, за да завършим целия процес. Една година до година и половина не стига за нищо", каза Орбан.

Предложението на ЕК е част от шести пакет санкции, които Европейският съюз ще наложи на Русия вследствие на започнатата война в Украйна. То предвижда пълно спиране на доставките на руски суров петрол в рамките на шест месеца, както и на други рафинирани петролни продукти до края на годината.

За да влезе в сила, предложението изисква одобрение от всички 27 страни членки. Предложените нови санкции предвиждат също изключването на Сбербанк, най-голямата руска банка, от международната система за разплащания SWIFT. Предвижда се и забрана на три руски държавни радио и телевизионни оператори.

Руският газ за България: нито евтин, нито без алтернатива
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG