Връзки за достъпност

Извънредни новини

Регистриран е първи случай на нов вид остър хепатит с неизвестен произход при дете в България


Асена Сербезова, 24 март, 2022 г.
Асена Сербезова, 24 март, 2022 г.

Дете от Бургас е първото заразено в България с нов вид остър хепатит с неясен произход. Това съобщи в неделя здравният министър Асена Сербезова пред "Нова телевизия".

Заболяването започна да се разпространява в Европа в началото на годината. По данни на Световната здравна организация (СЗО) оттогава са съобщени близо 200 подобни случая в други страни в Европа, като засега има данни за един смъртен случай.

По думите на Сербезова детето от Бургас е оздравяло, чувства се добре и е изписано от болница. Според министъра няма огнище на заразата.

Тежките случаи на заболяването се характеризират с жълтеница, повръщане, тежки стомашно-чревни симптоми, температура. СЗО съобщи, че в световен мащаб някои от случаите протичат тежко и може да се стигне до остра чернодробна недостатъчност. Потвърдените случаи са на деца между един месец и 16 години.

В началото на месеца Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)започна тестове за наличието на хепатита в страната. Европейският Център за контрол на заболяванията изиска от всички страни от Европейския съюз и Европейската икономическа общност да засилят информираността и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи при деца.

Съществуват пет основни типа хепатит, предизвикани от специфични вируси, пише Би Би Си. Те са познати като A, B, C, D и E, като според експерти нито един от тях не обяснява възпалението на черния дроб, което се наблюдава при новия тип. Все още се изследват възможните причини за рядкото заболяване.

То започна да се разпространява във Великобритания, като има отчетени случаи в редица страни като Нидерландия, Испания, както и САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG