Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джил Байдън посети Украйна. САЩ и Канада налагат нови санкции на Русия 


Олена Зеленска (вдясно) посреща първата дама на САЩ Джил Байдън в граничния украински град Ужгород в неделя
Олена Зеленска (вдясно) посреща първата дама на САЩ Джил Байдън в граничния украински град Ужгород в неделя

Първата дама на САЩ Джил Байдън се срещна с украинската първа дама Олена Зеленска в рамките на свое посоещение в Украйна, което не беше обявено предварително. То беше осъществено в неделя, когато в двете страни се отбелязва Деня на майката.

Междувременно САЩ наложиха нови санкции на три руски телевизии, ръководители на "Газпромбанк" и общо 2600 лица от Русия и Беларус в отговор на военната инвазия в Украйна.

Успоредно с това страната беше посетена в неделя от канадския премиер Джъстин Трюдо и от председателката на германския Бундестаг Бербел Бас, които разговаряха с президента Володимир Зеленски. Канада също обяви нови санкции срещу Русия, както и военна помощ за Украйна.

Междувременно лидерите на Г-7 заявиха, че са се ангажирали с постепенното премахване или забрана на руския петрол по време на видеоразговор със Зеленски.

Това стана на фона на течащите в момента преговори в Европейския съюз (ЕС) за шестия пакет от европейски санкции срещу Русия, който включва и ембарго на руския внос на петрол. Засега страните членки, които искат да бъдат изключени от прилагането на тази мярка са Унгария, Словакия и България.

"Чувстваме вашата любов"

Срещата между Джил Байдън и Олена Зеленска се състоя в училище в граничния украински град Ужгород, което в момента се използва като подслон за бежанци.

Джил Байдън и Олена Зеленска играят заедно с украински деца в училището в Ужгород
Джил Байдън и Олена Зеленска играят заедно с украински деца в училището в Ужгород

Съпругата на американския президент Джо Байдън заяви, че с посещението си иска да демонстрира, "че хората на Съединените щати стоят с народа на Украйна", добавяйки, че тази "брутална" война трябва да спре.

"Чувстваме вашата любов и подкрепа в такъв важен ден", каза Зеленска, определяйки, че посещението на Байдън в Деня на майката като много символично.

След това двете жени седнаха и играха заедно с някои от десетките деца, които в момента живеят в местното училище.

Новите санкции срещу Русия

Съобщението за новите американски санкции срещу Русия дойде след края на видеоразговор на лидерите от Г-7 с Володимир Зеленски.

Високопоставен американски служител каза, че те ще засегнат 27 ръководители на "Газпромбанк", но не замразяват нейни активи, нито забраняват сделки с банката. Новият списък с общо 2600 лица от Русия и Беларус предвижда визови ограничения, но все още не е ясно кой точно влиза в него.

Джъстин Трюдо разговаря с Володимир Зеленски в неделя
Джъстин Трюдо разговаря с Володимир Зеленски в неделя

Съобщението на САЩ дойде в неделя вечерта след ден, изпълнен с дипломатически събития, включително срещи на канадския премиер Джъстин Трюдо и председателката на германския Бундестаг Бербел Бас с украинския президент.

По време на визитата си в Киев Трюдо обяви, че страната му ще предостави на Украйна нова военна помощ, която включва оръжия, боеприпаси и камери за дронове. Освен това Канада ще наложи санкции на 40 физически и 5 юридически лица от Русия, които по думите на Трюдо са "съучастници във войната на Путин".

По време на своя пресконференция в Киев канадският премиер обяви още, че руският президент трябва да разбере, че "Западът е абсолютно решен да се противопостави на това, което той прави". От думите на Трюдо стана ясно още, че Канада ще отвори отново посолството си в страната и ще премахне митата върху целия украински внос за следващата година.

Новите западни мерки във връзка с войната в Украйна бяха обявени в навечерието на 9 май, когато Русия по традиция чества Деня на победата над нацистка Германия във Втората световна война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG