Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боно, който пя в киевското метро за свободата на Украйна


Боно и китаристът на U2 Дейв „Едж“ Евънс изнесоха изненадващ концерт в киевското метро на 8 май 2022 г.
Боно и китаристът на U2 Дейв „Едж“ Евънс изнесоха изненадващ концерт в киевското метро на 8 май 2022 г.

Вместо строфата Stand by me („Застани до мен“), изпята от десетки легендарни певци от последните 60 години, той изпя Stand by Ukraine („Застани до Украйна“). Изпълнението му беше изненадващо, без никакви формалности и изисквания, присъщи за рок звезди от неговия калибър.

Целта беше една – да изкаже подкрепата си за Украйна и да насочи световното внимание към страданието на хората, причинено от руската военна инвазия.

На 8 май вокалистът на U2 Боно Вокс заедно с китариста на групата Дейв „Едж“ Евънс и фронтмена на украинската банда „Антитила“ Тарас Тополя изнесоха концерт на метростанция в Киев, която беше превърната в бомбоубежище заради въздушните атаки на руската армия срещу столицата.

„Вашият президент води света в каузата на свободата в този момент. Народът на Украйна не просто се бори за собствената си свобода, вие се борите за свободата на всички нас, които обичаме свободата“, каза Боно.

Макар на неочаквания концерт да присъстваха само около 100 души, видеокадрите от изпълнението бяха гледани и споделени от милиони в социалните мрежи.

Русия продължава да бомбардира Украйна, но всекидневният живот е частично възобновен в Киев – макар и под постоянните звуци на предупредителни сирени.

„Вие най-накрая ще бъдете свободни. Те могат да ви вземат животите, но не могат да ви вземат гордостта“, окуражаваше Боно присъстващите.

40-минутният сет включваше хитове като “With or Without You” и „Angel of Harlem”. Тарас Тополя пя редом с Боно, облечен във военна униформа, защото е доброволец в украинската армия още от първите дни на войната.

Вокалистът на украинската банда "Антитила" Тарас Тополя пя с Боно.
Вокалистът на украинската банда "Антитила" Тарас Тополя пя с Боно.

Това не е първият път, в който Боно предприема акции в подкрепа на човешките права по света. Още през 1984 г. той става говорител на NetAid – организация с идеална цел, обучаваща младите как да се борят с бедността.

От 1999 г. насам той участва в повечето програми за премахване на дълговете на Третия свят, както и за подпомагане на Африка, привличайки на своя страна много холивудски звезди и шоумени. През декември 2005 г. Боно е на корицата на Time като един от „добрите самаряни“ заедно с Бил и Мелинда Гейтс.

Ирландците от U2 съвместно пък са носители на наградата „Ambassador of Conscience” („Посланик на съвестта“), която се връчва от „Амнести Интернешънъл“ на групи и личности, които успяват да свържат изкуството с борбата за човешките права.

Истинското име на Боно е Пол Дейвид Хюсън. Той е роден на 10 май 1960 г. в ирландската столица Дъблин. Баща му е католик, а майка му – протестантка и той е отгледан със силна религиозна вяра като член на Ирландската църква. Започва да се увлича по музика, когато губи майка си и дядо си на 15-годишна възраст. През 1976 г. отговаря на обява, пусната от Лари Мълън Джуниър, за сформиране на група. Същата обява виждат и Едж и Адам Клейтън, след което четиримата сформират U2.

Накрая на концерта до Боно застанаха украински военни
Накрая на концерта до Боно застанаха украински военни
  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG