Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Историческа стъпка". Байдън подписа закон за ленд-лийз, който да улесни военната помощ за Украйна


Американският презиндент Джо Байдън
Американският презиндент Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който има за цел да улесни изпращането на военна помощ за Украйна. Това съобщиха световните агенции късно в понеделник.

Законът по програмата "заем-наем" (Lend-Lease), предвижда без бюрократични пречки да се отдават американски оръжия и боеприпаси на Украйна. Той е подобен на този, който САЩ приема през 1941 г., за да подпомогне противниците на нацистка Германия, включително и Съветския съюз.

"Цената на битката не е ниска, но отстъплението от агресията ще бъде още по-скъпо", каза американският президент Джо Байдън на церемонията.

"Днешното подписване на закона за заем-наем е историческа стъпка", написа и президентът на Украйна Володимир Зеленски в Туитър.

"Убеден съм, че отново ще победим заедно. Ние ще защитаваме демокрацията в Украйна и в Европа. Както преди 77 години", добави той.

Законопроектът, който ще улесни военната помощ не само за Украйна, но и за други страни, засегнати от последствията от войната, беше одобрен от долната камара на Конгреса на САЩ на 28 април.

Предишният подобен закон от 1941 г., с който е дадено началото на програмата "Заем-Наем" през Втората световна война, дава възможност на САЩ да предоставя оръжия, провизии и суровини на стратегически важни държави, които воюват с Германия и Япония. Това основно са Великобритания, СССР и Китай. САЩ изпраща помощ на стойност близо 50 млрд. долара (равняващи се на 608 млрд. долара към 2020 г.), а помощта за СССР се равнява на 11.3 млрд. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG