Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Щяхме да загубим". Каква роля играе помощта на САЩ в победата на СССР срещу нацистка Германия


Американски и руски пилоти позират пред Bell P-39 Airacobra, с които са доставяни провизии на СССР по американската програма Lend-Lease

На 24 февруари 1943 г. транспортен самолет Douglas C-47 със сериен номер 42-32892 излиза от фабриката в Лонг Бийч, Калифорния, след което е предаден на американските Военновъздушни сили (ВВС).

На 12 март 1943 г. самолетът е предаден на съветските ВВС във Феърбанкс, Аляска, където получава и нова съветска регистрация USSR-N238. От там той прелита 5650 км до сибирския град Красноярск. Това е един от общо 14 000 самолета, изпратени от САЩ на Съветския съюз по време на Втората световна война по програмата Lend-Lease (Заем-Наем).

Този C-47 е изпратен в далечния север, за да извършва разузнавателни и метеорологични наблюдателни мисии над Карско море. След войната той е трансформиран в пътнически самолет, който превозва хора над арктическия кръг. На 23 април 1947 г. той прави принудително кацане с 36 души на борда край село Волочанка на полуостров Таймир.

На 11 май 27 от пасажерите на полета са спасени, след като са прекарали близо 3 седмици край замръзналата машина. Капитанът, двама членове на екипажа и шестима пасажери са се опитали по-рано да намерят помощ. Тялото на капитана е открито от местни ловци на 120 км от мястото на катастрофата, а от останалите няма и следа.

Самолетът прекарва 69 години в тундрата преди руското географско дружество да извърши експедиция, след която останките са прибрани в Красноярск.

Последният амрикански C-47, използван от съветските ВВС, останал на територията на Русия
Последният амрикански C-47, използван от съветските ВВС, останал на територията на Русия

„Знаех, че мястото му е в музея. Това не е просто някакво парче тенекия. Това е живата ни история. Този Дългас е последният самолет от програмата "Заем-Наем" на територията на Русия“, казва Вячеслав Филипов, полковник от руските ВВС, който е писал подробно по тези въпроси.

Близо 25 милиона съветски граждани губят живота си по време на титаничния конфликт с нацистка Германия между юни 1941 г. и май 1945 г. Преодолявайки тежки поражения и колосални загуби през първите 18 месеца от войната, Червената армия успява да се реорганизира и да се изгради като валяк, който достига чак до Берлин.

Съветският съюз обаче никога не е оставян сам. Месеци преди Съединените щати официално да се включат във войната, те вече предоставят огромна военна и икономическа помощ на съветските си съюзници през програмата "Заем-Наем".

От времето на Студената война до днешни дни, много съветски и руски политици игнорират или омаловажават ефекта от американската помощ за съветските граждани, както и от цялата война, водена от САЩ и Великобритания срещу нацистите.

В доклад на члена на Политбюро Николай Вознесенски през 1948 г. се казва, че САЩ - описани като „главата на антидемократичния лагер и боец за империалистическа експанзия по света“ - са допринесли в стоки по време на Световната война, които са се равнявали само на 4.8 % от продукцията на СССР.

В Кратка история на Великата отечествена война, която датира също от 1948 г., се споменава за доставките по "Заем-Наем", но заключението е, че: „В края на краищата тази подкрепа не е достатъчна, за да се смята, че е имала ключов принос за развитието на Великата отечествена война“.

Николай Рижков, последният премиер на правителство на Съветския съюз, написа през 2015 г., че „определено може да се твърди, че [програмата Lend-Lease] не е от ключова роля за Великата победа“.

Подобни твърдения обаче са опровергавани от участници във войната от съветски произход. Най-популярното подобно твърдение идва от диктатора Йосиф Сталин, който вдига наздравица за програмата през ноември 1943 г. Това се случва по време на конференцията в Техеран, на която присъстват британският премиер Уинстън Чърчил и американският президент Франклин Рузвелт.

Наследилият го начело на СССР Никита Хрушчов споделя това мнение.

„Ако САЩ не ни бяха помогнали, нямаше да спечелим войната. Един срещу друг с нацистка Германия на Хитлер нямаше да можем да издържим на кръвопролитията и щяхме да загубим войната. Никой не говори открито за това нещо, а мисля, че Сталин никога не остави писмена следа за собственото си мнение. Мога все пак да кажа, че той няколко пъти е изразявал подобно мнение пред мен“, пише Хрушчов в мемоарите си.

Франклин Д. Рузвелт подписва закона за Lend-Lease през март 1941 г.
Франклин Д. Рузвелт подписва закона за Lend-Lease през март 1941 г.

Законът, с който е дадено началото на програмата "Заем-Наем", влиза в сила през март 1941 г. и дава възможност на САЩ да предоставя оръжия, провизии и суровини на стратегически важни държави, които воюват с Германия и Япония. Това основно са Великобритания, СССР и Китай. САЩ изпраща помощ на стойност близо 50 млрд. долара (равняващи се на 608 млрд. долара към 2020 г.), а помощта за СССР се равнява на 11.3 млрд. долара. В допълнение голяма част от помощта на стойност 31 млрд. долара, изпратена на Великобритания, също е предадена на Съветския съюз с конвои през Баренцово море до Мурманск.

Най-видимата част от помощта е предоставянето на 400 000 джипа и камиони, 14 000 самолета, 8 000 трактора и строителни машини, както и 13 000 танка.

Всъщност най-значимата помощ, която СССР получава през "Заем-Наем", е за покриването на „чувствителните точки“ в съветското производство – бензин, експлозиви, алуминий, цветни метали, радио-комуникация и др., казва историкът Борис Соколов.

„В хипотетична борба един срещу друг между СССР и Германия, без подкрепата от "Заем-Наем" и без изпращането на значителни части от Луфтвафе, немския флот и една четвърт от наземните сили на нацистите срещу Великобритания и САЩ, Сталин много трудно е щял да победи Хитлер“ пише Соколов в есе до руската служба на Радио Свободна Европа.

Британски танкове Матилда са товарени за транспорт към СССР
Британски танкове Матилда са товарени за транспорт към СССР

През "Заем-Наем" САЩ доставят повече от една трета от всички експлозиви, използвани от Съветския съюз по време на войната. САЩ и Британската империя предоставят 55 % от алуминия, който СССР използва по време на войната и повече от 80 % от медта.

По "Заем-Наем" е изпратено и гориво за самолети, равняващо се на 57 % от това, което самостоятелно произвежда СССР. Голяма част от американското гориво е добавено към по-некачественото съветско, за да се произведе високо-октаново гориво за самолетите.

В края на войната 33 % от всички машини, с които разполага Червената армия, са предоставени от САЩ по "Заем-Наем". Повече от 20 000 реактивни системи "Катюша" са монтирани върху американските камиони "Студебейкър".

Благодарение на "Заем-Наем" е доразвита и съветската жп система, която има фундаментална роля за придвижването на войници и ресурси. Изпратени са близо 2000 локомотива и огромен брой вагони, а в допълнение – повече от половината релси, използвани от СССР по време на войната, са осигурени по "Заем-Наем".

Паметник във Феърбанкс, Аляска, посветен на американските пилоти, които доставят повече от 8 000 самолета, които в последствие отиват за съветските пилоти
Паметник във Феърбанкс, Аляска, посветен на американските пилоти, които доставят повече от 8 000 самолета, които в последствие отиват за съветските пилоти

Соколов пише, че е важно да се помни, че по време на Първата световна война важна роля за Февруарската революция играе транспортната криза в страната през 1916-17 г. Тя от своя страна е предизвикана от недостиг на производство на релси, двигатели и др., тъй като производството е съсредоточено към мунициите. По негови думи през Втората световна война СССР избягва транспортна парализа благодарение на "Заем-Наем".

„За да оцените значението на "Заем-Наем" за съветската победа, трябва само да си представите как СССР щеше да се бие без нея. Без програмата Червената армия щеше да е лишена от близо една трета от амунициите си, половината си самолети и половината си танкове. В допълнение щеше да има постоянни липси на превозни средства и гориво. Периодично щяха да спират железниците. Войниците щяха да имат много по-лоша координация заради постоянната липса на радио техника. Те щяха и да са постоянно гладни без американските консерви с месо“, пише още Соколов.

През 1963 г. КГБ улавя и записва съветският маршал Георгий Жуков да казва:

„Хората казват, че съюзниците не са ни помагали. Но не може да бъде отречено, че американците ни изпратиха материали, без които нямаше да можем да изградим резервите си и да продължим войната. Американците ни дадоха жизнено необходими експлозиви и барут. И толкова много стомана. Можехме ли наистина да създадем производството за нашите танкове без американска стомана? Сега казват, че сме си имали по много от всичко“.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG