Връзки за достъпност

Извънредни новини

Марин Петков, който направи София "жива и цветна"


Марин Петков
Марин Петков

Когато луната изгрее, започват да се случват магичните неща. Това е идеята, дала името на Фестивала на светлините LUNAR, който се проведе в София между 6 и 9 май и привлече хиляди посетители.

Зад мащабното събитие стои един български екип, който от години постига световни успехи в сферата на 3D мапинга - прожекция на видеоспектакли върху триизмерен обект, обикновено сграда. Става дума за MP-Studio, чийто създател и изпълнителен директор е Марин Петков.

„Мина супер, доста сме доволни. Първата вечер специално бяхме в приятен шок колко хора имаше и колко много бяха дошли от други градове и даже от съседни държави, след като са чули за фестивала. Четирите дни София беше пълна, много хора казват, че отдавна не са виждали града така жив и цветен“, казва той пред Свободна Европа.

Пътят на Петков към световна кариера в сферата на 3D мапинга започва, когато гледа филма „Blade“ като малък. Той се впечатлява от визуалните ефекти и така се насочва към изучаването на мултимедии и информатика в Берлин. По-късно, докато учи в Германия, вижда една „елементарна, но много ефектна“ инсталация, която го вдъхновява да започне да експериментира с видеопроекция. Тогава решава да се занимава с това професионално и когато се връща в България, основава MP-Studio през 2008 г.

Фестивалът на светлините LUNAR пред Националния дворец на културата (НДК)
Фестивалът на светлините LUNAR пред Националния дворец на културата (НДК)

Първият мапинг в България е реализиран именно от неговата компания и е прожектиран върху Народния театър "Иван Вазов". Впоследствие през годините са правени много проекти в страната, като някои от най-важните са реализирани със съдействието на Европейския парламент в България по повод Деня на Европа. Такъв е случаят и с тазгодишния фестивал.

LUNAR, на който бяха представени проекти на редица български и чуждестранни артисти, е осъществен в партньорство с един от най-известните фестивали за светлинно изкуство в света – Festival of Lights. По думите на Петков това е бранд, който се заражда в Берлин преди около 18-19 години, като под него се организират фестивали в най-различни държави по света.

Творбата, с която е осветена фасадата на Народния театър "Иван Вазов", е на студио Electrick Me.
Творбата, с която е осветена фасадата на Народния театър "Иван Вазов", е на студио Electrick Me.

През годините студиото на Петков печели редица шампионати от Festival of lights. Благодарение на това впоследствие той става директор на фестивалите, които се провеждат под шапката на бранда, а MP Studio поема продукцията и организацията на тези фестивали по цял свят. Петков от години мечтае да организира такъв и в София. За пръв път в България това се случва през 2019 г. в европейската културна столица Пловдив.

В MP-Studio работят артисти с различни специалности, сред които дигитално рисуване, 3D моделиране, постпродукция, програмиране. Идеите за всяко шоу най-често са вдъхновени от мястото, фасадата, „какво разказва тя сама“ и за какво предразполага самата обстановка, казва Петков.

Пример за това по негови думи е Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий", на чиято фасада бяха показани изчезващи животински видове. „Ние тръгваме от самата библиотека, от книгите, които са символ на знанието и на запазването на познанието за света и как трябва да продължим да пазим природата“, казва той.

За да стигне картината до фасадата на сградата, първо се прави т.нар. сканиране или фотограметрия. По този начин се създава дигитално копие на самата фасада. След това се задава сценарий, сториборд, музика, постпродукция, настройка на проекторите и картинката и накрая – шоу.

Петков казва, че е важно проектите да имат кауза. Една от най-важните, за които се застъпва неговото студио, е свързана именно с климатичните промени.

„Ние променяме света и унищожаваме природата. Тя няма нужда от нас, но ние имаме нужда от нея“, казва още Петков. Друго послание, което беше отправено по време на шоуто на фасадата на Националната галерия „Квадрат 500“ в София, е: „Европа е единна и е срещу войната и насилието“.

Денят на Европа се отбелязва с триизмерно видео мапинг шоу на фасадата на Националната галерия "Квадрат 500" със светлинният спектакъл "Представи си", посветен на темата за мира и основните европейски ценности. Спектакалът завършва с надпис в подкрепа на Украйна.
Денят на Европа се отбелязва с триизмерно видео мапинг шоу на фасадата на Националната галерия "Квадрат 500" със светлинният спектакъл "Представи си", посветен на темата за мира и основните европейски ценности. Спектакалът завършва с надпис в подкрепа на Украйна.
XS
SM
MD
LG