Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ блокира приемането на закон, който да гарантира правото на аборт в цялата страна


50-те сенатори от Републиканската партия и един от Демократическата гласуваха против закона. Снимката е архивна
50-те сенатори от Републиканската партия и един от Демократическата гласуваха против закона. Снимката е архивна

Сенатът на САЩ блокира приемането на федерален закон, който да гарантира право на аборт в рамките на цялата страна. Против закона гласуваха 51 от общо 100 сенатори, а 49 бяха „за“.

„За жалост Сенатът се провали в това да застане в защита на правото на жените да вземат решения за собственото си тяло“, каза вицепрезидентката Камала Харис, която по право е председател на Сената и може да гласува в случаите, в които се достигне до равен брой гласове.

Джо Байдън обвини представителите на Републиканската партия затова, че са „застанали на пътя на американците“. Президентът обеща, че ще подпише закон, с който репродуктивните права на гражданите ще бъдат защитени, с който дори може да се заобиколи Конгресът.

Всички 50 представители на републиканците бяха против, а към тях се присъедини и демократът Джо Манчин, който е сенатор от Западна Вирджиния.

Вашингтон пост определи гласуването като символично, тъй като за неговият успех бяха необходими 60 гласа „за“. От изданието посочиха, че това е част от стратегията на демократите да мобилизират електората си преди изборите за конгресмени и сенатори през есента, за което потвърдиха представители на Демократическата партия.

Темата, свързана с правата на аборт на жените в САЩ, се превърна във водеща, след като преди седмица в публичното пространство изтече проект за решение на Върховния съд. От него стана ясно, че водещата съдебна институция в страната е готова да ревизира решението по делото „Роу срещу Уейд“ от 1973 г. - легендарният казус, който дава право на жените да абортират в първите 12 гестационни седмици от бременността.

В историческото решение от 1973 г. се казва, че една от клаузите на 14-ата поправка на Конституцията гарантира на жените фундаментално право на неприкосновеност. Решението е потвърдено през 1992 г. и 2016 г., като се добавя уточнението, че ограниченията на абортите, преди плодът да може да живее извън майчиното тяло, не могат да налагат „ненужна тежест“ върху жената.

След мандата на Доналд Тръмп, който назначи трима души във Върховния съд, смятаните за консервативни съдии получиха сериозен превес над считаните за либерално настроени. В последните години няколко американски щата, управлявани от републиканците, въведоха сериозни ограничения върху възможностите за аборт, включително и при изнасилване. Те изиграха сериозна роля в кампания за ревизирането на решението по „Роу срещу Уейд“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG