Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът и премиерката на Финландия поискаха страната да се присъедини към НАТО "без забавяне"


Министър-председателката на Финландия Сана Марин
Министър-председателката на Финландия Сана Марин

Финландия трябва да подаде молба за присъединяване към НАТО „без забавяне“. Това казаха президентът на страната Саули Нийнистьо и премиерката Сана Марин на съвместна пресконференция в четвъртък.

„Членството на НАТО би засилило сигурността на Финландия. Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия отбранителен алианс“, казаха двамата лидери, които очакват кандидатурата на страната за членство в алианса да бъде внесена за разглеждане в Брюксел до седмици.

Формалното решение на страната ще бъде обявено в неделя, след като премине през одобрението на парламента, но резултатът от него е вече ясен. Очаква се още в същия ден Швеция също да обяви формално кандидатурата си за присъединяване.

Двете страни, които от десетилетия защитават неутрална позиция, промениха решението си след началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече заяви, че очаква официалният процес за присъединяване да бъде извървян „много бързо“.

Преди седмица резултатите от социологическо проучване във Финлнадия показаха, че цели 76% от населението подкрепят присъединяването на страната към НАТО, а само 12% са против. Огромната промяна в настроенията настъпи след руската инвазия.

След като формално подадат искането си за членство, всяка от страните членки трябва да ги одобри. Двете страни се очаква да преминат бързо през преговорния процес, тъй като се смятат за устойчиви демокрации, а армиите им покриват изискванията за съвместимост с тази на НАТО.

Най-бавно се очаква да бъде ратифицирането на членството на двете страни, което трябва да се случи след решения на националните парламенти на всички настоящи 30 държави членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG