Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преосноваването на Запада. Как Русия, Китай и COVID-19 ни сплотяват


Владимир Шопов
Владимир Шопов

На фона на войната в Украйна Западният свят се консолидира, а китайско-рсуката ос се втвърдява. В ход е едно фундаментално разместване и този процес ще заеме времето до края на сегашното десетилетие, пише Владимир Шопов.

От години технологичният гигант Apple е рутинно обвиняван за своето прекалено доверие в китайската икономика и комунистическата власт, най-вече защото насочваше все повече и повече инвестиции към страната.

Компанията продължаваше с инвестициите дори когато започна да става ясно, че средата се влошава и властите започват все по-агресивно да притискат западните компании. Без много шум обаче, производителят на iPhone обърна стратегията си, очевидно осъзнавайки нарастващия риск.

Как се стигна до този обрат?

Да напуснеш "поднебесното царство"

Компанията поиска от три от най-големите си тайвански снабдители да изнесат 30% от производствата си извън Китай, а Foxconn инвестира над 1 млрд. долара за разширяване на своя производствен капацитет в Индия.

Останалите производители за Apple пък вече изграждат нови фабрики във Виетнам, Тайланд и Индонезия. От идната година, американската компания ще прави над 30% от своите AirPods във Виетнам, а не в Китай.

Проучване на USB Evidence Lab от 2020 година показа, че 76% от американските фирми с фабрики в Китай обмислят или вече изнасят производства от страната. Южно-корейските компании вече правят същото. Samsung затвори и последната си фабрика в Китай през 2019 година, LG Electronics непрестанно редуцира присъствието си.

Япония пък има многомилиардна програма в подкрепа на своите фирми, напускащи "поднебесното царство". Нещо повече, проучване на немския институт Ifo отпреди два месеца откри, че половината от всички германски компании с експозиция към Китай вече осъществяват мерки за намаляване на своята зависимост от страната.

Подобен процес на отдалечаване е вече очевиден и по отношение на Русия. Макар повечето коментатори да продължават да говорят за "режим на санкции", всъщност, погледнати цялостно, мерките срещу Москва целят максимално разкачване от руската икономика.

Тук най-очевидните санкции като изключване на руските банки от SWIFT системата не са най-показателни. Най-дългосрочен ефект ще има напускането на ключови енергийни компании като BP и Shell, но и на тези, които на практика поддържат самата енергийна инфраструктура: Halliburton, Schlumberger и Baker Hughes.

Изследване на Yale Business School показа, че над 1000 големи мултинационални компании вече са напуснали Русия или са замразили своите дейности поради репутационен риск. Наложеният от ЕС и САЩ експортен контрол в ключови сектори ще продължи дълги години и ще ускори разкачването от Москва.

"Очевидно е, че се случва нещо фундаментално"

В областта на енергетиката това ще е най-впечатляващо. Френската банка Societe Generale вече се освободи от своя бизнес там, а Raiffeisen Bank обмисля да направи същото. Индийските гиганти Tata и InfoSys също напуснаха страната.

Политическият хоризонт на отношенията между Запада и Русия на практика изчезна и раздалечаването им ще се засилва през идните години по подобие на случващото се с Китай. Очевидно е, че се случва нещо фундаментално.

В ход е преосноваване на западния свят и този процес ще заеме времето до края на сегашното десетилетие. В своята същност, той представлява разширяване и консолидиране на западното политическо и икономическо пространство, както географски, така и функционално.

Включва и ценностни елементи, свързани с противопоставяне на автокрациите, укрепване на собствените демократични институции и удържане на саморазрушителната деконструкция на западната култура и историческо наследство.

Всъщност, случващото се е пресечна точка на няколко тенденции от последните години. Една от тях е непрестанно нарастващия ревизионизъм на Китай и Русия, задълбочаващото се сътрудничество между тях и ескалиращата агресия, която сега кулминира във войната от 24 февруари 2022 година.

"Преосноваването на Западния свят"

В сходен регистър са действията на Пекин в Южнокитайско море и по китайската периферия, например скорошното навлизане в северна Индия.

Втора тенденция е преходът от глобализация към регионализация, който на практика ускорява реинтеграцията на различни западни организации като ЕС. Той се допълва от засилващата се производствена и инвестиционна диверсификация от Китай, не просто обратно на Запад, но и по посока различни части на Азия.

Преобръщането на логиката на производствените и снабдителните вериги също има значителен ефект. Изместването от ефикасност към устойчивост, от ‘just-in-time’ към ‘just-in-case’ пренарежда глобалната стопанска карта.

Няма съмнение, че завръщането на войната в Европа и затвърждаването на авторитарната ос Русия – Китай катализира преосноваването на Западния свят

COVID-19 също изигра своята роля, както и осъзнаването на необходимостта от по-организирани и концентрирани политики в рамките на различните случващи се преходи – енергиен, технологичен, индустриален.

Политическото недоволство от различни аспекти на глобализацията в западния свят също има важна роля. Все пак, няма съмнение, че завръщането на войната в Европа и затвърждаването на авторитарната ос Русия – Китай катализира преосноваването на Западния свят.

"Широк политически Запад"

Втората руска инвазия на Украйна ускори политическата консолидация на западния свят на няколко нива: в рамките на ЕС, между ЕС и САЩ, между САЩ и множество партньори в Азия, спрямо Западните Балкани и в рамките на Г-7.

Свидетели сме на безпрецедентна координация и синхронизация по отношение на санкциите спрямо Русия, успоредност на политическата реторика и ангажимент за укрепване на различни западни международни организации. Дори откъсната от ЕС, Великобритания намери начин да си сътрудничи с организацията и останалите съюзници.

На прага сме на шеста вълна санкции срещу Москва, които стават все по-дълбоки и обхватни. Отношенията между САЩ и Европа са не просто възстановени, а все повече ангажират ключови съюзници в Азия като Япония, Южна Корея, Австралия, Тайван, Сингапур, Нова Зеландия и други.

В този смисъл вече може да се говори за широк политически Запад, който е в състояние да функционира като политическа общност на множество нива, в различни структури, в обща координатна система. Най-видими са обаче промените в областта на сигурността. Предстои НАТО да приеме изцяло нова стратегическа концепция, която ще е с много по-голям фокус върху Русия и Китай и ще предвижда изцяло нов подход и инфраструктура за защита на източния фланг.

Вече е извън съмнение, че Швеция и Финландия ще изоставят вековните си традиции на неутралитет и ще се присъединят към Алианса. Дори в Швейцария вече 52% от хората подкрепят членство в организацията.

Предстои превъоръжаване и интеграция на производства в рамките на западните страни, както и нова вълна от съвместни военни разработки и нови инвестиции. ЕС не просто ще увеличи военните разходи, а вече говори за "съюз за сигурност". В Азия пакта за сигурност AUKUS разширява дейността си, а Япония и Южна Корея засилват и разширяват рамките си за военно сътрудничество с Вашингтон.

Тенденциите на западна консолидация все повече се разпростират и върху икономическото пространство.

Извън вече добре познатия процес на завръщане на производства, ЕС и САЩ задълбочават сътрудничеството си в множество сектори в рамките на техния Trade and Technology Council. Новата европейска индустриална политика е на практика хоризонтална и предполага стопанска интеграция на микро ниво. Източна и Югоизточна Европа имат нов шанс да задълбочат своята интеграция в западните производствени вериги в различни индустрии.

Енергетиката бързо се превръща в област на задълбочаващо се сътрудничество, както вътре в рамките на ЕС, така и между ЕС и САЩ и между Европа и западните партньори в Азия, които частично пренасочват количества. Създава се нова енергийна мрежа между тях.

Друго измерение на западната икономическа консолидация е свързано с взаимното пренасочване на инвестиции, например, от Япония, Южна Корея и Тайван към Европа и САЩ, но и на западни инвестиции от Китай към държавите, които постепенно се сближават със Запада – Индонезия, Виетнам или вече имат добри отношения, Сингапур, Тайланд и други.

Скъсяването на производствените вериги все по-често ще се прави в рамките на общо, западно и географски широко икономическо пространство. Предстои САЩ да стартират нова „рамка за икономическо сътрудничество“ в Азия, която ще даде платформа на тази консолидация. В ход са разговори за ново споразумение за дигитална търговия, което допълнително ще ускори този процес.

Разбира се, стартиралото преосноваване на Запада има множество неизвестни и предстои да получи устойчива динамика. Но тенденцията е ясна и стъпва върху фундаментални размествания. На прага сме на вълна от консолидация на западния свят.

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Владимир Шопов

    Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001), съветник на министъра на външните работи (2014 - 2016).

XS
SM
MD
LG