Връзки за достъпност

Извънредни новини

Убийство на цивилни украинци от руски войници в гръб беше заснето от видеокамери


Стопкадър с руските войници в записа

Двама украински граждани разговарят с руски войници, след което се отдалечават. Докато вървят те са застреляни в гръб от представителите на руската армия. Тази сцена беше уловена в запис от охранителни камери, който беше разпространен от няколко световни медии.

Записът е от началото на войната, когато руската армия направи няколко неуспешни опита да завладее столицата Киев. Действието се развива в магазин за продажба на автомобили край магистралата към Киев, съобщава Си Ен Ен. Там двама украински цивилни – собственикът на магазина и охранителят се срещат с руски войници.

На записите се вижда как цивилните са щателно проверени за оръжие, след което двете групи се разделят. Докато вървят обратно към магазина двамата украинци са простреляни в гръб. Единият изглежда умира на място, докато другият успява да се изправи и да се добере до охранителната кабинка, където се обажда за помощ на украински войници и доброволци от района.

Докато успеят да се доберат до мястото охранителят, който Си Ен Ен успява да идентифицира като Леонид Пляц, губи големи количества кръв. Украинските войници се опитват да му помогнат, но в същото време срещу тях започва атака от страна на противника. Те отстъпват и в крайна сметка не успяват да спасят живота на Леонид.

На записа се вижда още как руските войници влизат в офиси и крадат ценни вещи.

Си Ен Ен съобщава, че от кабинета на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова са започнали разследване по случая. От Министерството на отбраната на Русия са отказали коментар пред медията.

От началото на непридизвиканата руска инвазия в Украйна в няколко града бяха намерени масови гробове на цивилни, а за убийствата има и стотици свидетелски показания. Множество международни организации и лидери от целия свят призоваха за разследвания и дела за военни престъпления, извършени от руската армия. Хиляди цивилни бяха убити в следствие на руските нападения.

В четвъртък в Украйна започна първото дело срещу руски войник, който е обвинен в убийство на 62-годишен цивилен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG