Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започва първото дело срещу руски войник, обвинен в убийство на цивилен в Украйна


Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова повдигна обвинение на 21-годишен руски командир за убийството на цивилен
Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова повдигна обвинение на 21-годишен руски командир за убийството на цивилен

Украйна започна първо дело срещу руски войник, който е обвинен в убийство на цивилен по време на инвазията на Русия. За това съобщи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова в сряда.

В съда ще трябва да се яви Вадим Шишимарин, който е командир на бригада, известна като „Четвърта танкова дивизия Кантемиров“ от Московска област. Обвинението срещу него е свързано с убийството на 62-годишен цивилен, който е бил ликвидиран докато е карал колелото си в село в региона на град Суми, който се намира до границата с Русия.

По думи на Венедиктова 21-годишният войник, който е пленен от украинските сили, може да получи доживотен затвор.

Преди седмица украинският главен прокурор обяви името на първия войник, който е заподозрян в измъчването и убийствата на цивилни в Буча по време на руската окупация на града. Венедиктова тогава посочи командира от руската Национална гвардия Сергей Колоцей. Преди месец 10 руски войници бяха посочени като заподозрени за „жестокост към цивилни и други военни престъпления“.

Множество международни организации и високопоставени техни представители вече се обявиха за разследвания и дела за военни престъпления, извършени от руските войници по време на непредизвиканата им инвазия в Украйна. В няколко украински града бяха намерени масови гробове на цивилни, а за убийствата има и стотици свидетелски показания.

По време на окупацията на украински градове част от руските войници изнасилваха украинки и плячкосаха хиляди домове, от които откраднаха техника, бижута и други предмети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG