Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" обяви курс за "депутинизация", откъсване от Кремъл и контрол над "Лукойл"


Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов
Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов

"Демократична България“ (ДБ) поиска „мерки за депутинизация на България“. Председателят на парламентарната група Христо Иванов прочете декларация от трибуната на Народното събрание, с която предложи приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

“Планомерното премахване на всички форми на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация”, се казва в декларацията. Иванов каза, че правителството прави значими усилия в тази посока, но липсва цялостен и последователен политически курс на управляващото мнозинство.

Според “Демократична България” премахването на руското влияние в страната трябва да се превърне в смисъл на съществуването на управляващото мнозинство.

Сред мерките за противодействие на руското влияние и хибридно въздействие срещу България са „проверка за лоялност на служителите в спецслужбите и повишаване капацитета им за контраразузнаване и борба с хибридни атаки, пропаганда и дезинформация“, се казва в декларацията.

От ДБ настояват за програма за ускорено придобиване на ново въоръжение и техника за армията и за достигане и по възможност надхвърляне на 2% от БВП за отбрана най-късно през 2023 г. До края на годината броят на дипломатите на Русия в София трябва да е равен на този на българските в Москва.

ДБ настоява да бъде избран нов представител на държавата в “Лукойл”-Нефтохим, с опция за придобиване на контрола над рафинерията, както и за осигуряване на алтернативни доставки на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Предвижда се подготвяне на инструментариум за замразяване и поемане на контрол върху активи на Руската федерация или други санкционирани лица.

Според “Демократична България” корупцията е основен портал за проникване на руско влияние в различни аспекти на обществения живот и „депутинизацията налага реформирани и ефективни органи съдебната власт, както и за превенция на корупцията. Дясната коалиция настоява за бързо реформиране на антикорупционната комисия КПКОНПИ, което е заложено и в коалиционното споразумение“.

От коалицията заявяват, няма да спекулират с ултиматуми и заплахи, че ще напуснат управлението, а обявяват в името на какво ще го подкрепят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG