Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата "остро осъди" Костадин Костадинов за негов коментар за вицепрезидента на САЩ


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на държавното обвинение "остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна".

Това се казва в позиция на прокуратурата, публикувана в петък в страницата ѝ във Фейсбук. Макар че в нея не се споменава името на лидер на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов, очевидно става въпрос за реакция по повод неговото поведение в Народното събрание в сряда.

Тогава Костадинов прочете в пленарната зала декларация от името на парламентарната си група, произнасяйки грешно името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис – "Камила Харис". По-рано същия ден тя се срещна във Вашингтон с българския премиер Кирил Петков. Впоследствие правителствената информационна служба съобщи, че двамата са договорили доставки на американски втечнен газ за България на цени, по-ниски от тези на "Газпром".

Докато Костадинов беше още на парламентарната трибуна, председателят на Народното събрание Никола Минчев му направи забележка, че е обърка името на Харис.

"Какво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена понякога", отвърна лидерът на "Възраждане", чието основно послание по време на партийни събития е, че България е "колонизирана" от Щатите.

"Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи", заявява още ръководството на държавното обвинение в петък.

Оттам припомнят, че преди месеци са направили предложения за законодателни промени "за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност".

В позицията на прокуратурата обаче никъде не се споменава, че е възможно спрямо Костадинов да бъде образувана проверка за използване на език на омразата и ако тя завърши със заключение, че той е извършил престъпление, да му бъде поискан имунитетът, за да бъде разследван.

"Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и, когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността", добавят от държавното обвинение.

Според ръководството на прокуратурата "нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии".

Със стълба срещу украинското знаме. "Възраждане" пак атакува Столичната община
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG