Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще купува втечнен газ от САЩ без посредници и "на доста по-ниски цени" от пазарните


Кирил Петков по време на посещението си в САЩ
Кирил Петков по време на посещението си в САЩ

България ще получи доставка на втечнен газ с два кораба за юни, която ще бъде на стойност “малко под цената на “Газпром”, а след това ще сключи дългосрочен договор без посредници и на “доста по-ниски цени” от моментните на пазара.

Това каза премиерът Кирил Петков пред медиите след пристигането си на летище София в сряда вечерта. Той беше на официално посещение в САЩ, по време на което разговаря с американската вицепрезидентка Камала Харис.

Руската “Газпром“ беше монополист в доставките на газ за България до 27 април, когато едностранно ги прекрати в нарушение на действащ договор. Това наложи спешно реорганизиране на доставките от алтернативни източници. България намери изход и в момента в страната няма криза с доставките на газ.

По-рано през деня правителствената информационна служба съобщи, че по време на срещата между двамата министър-председателят е договорил доставки на втечнен газ към България от САЩ на цени, които са по-ниски от текущите на „Газпром“.

Кирил Петков и Камала Харис
Кирил Петков и Камала Харис

След завръщането си Петков отказа да коментира конкретни цифри, защото по думите му това е работа на енергийното министерство. Той обаче декларира количествата втечнен газ от САЩ са договорени конкретно за България и не са обвързани с евентуалните бъдещи общи европейски доставки.

“Всички осъзнават, че трябва да се използват всички опции, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно”, коментира министър-председателят.

Европейският съюз съвместно също преговаря с различни доставчици, като в края на март Вашингтон и Брюксел обявиха сделка за увеличаване на вноса на американски втечнен природен газ.

"Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен", коментира междувременно в сряда президентът Румен Радев по време на свое посещение в Чехия.

На 10 май българският премиер проведе и виртуална среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. За нея беше съобщено и от говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

Блинкен е подчертал колко е важно да се даде "единен отговор, както от страна на НАТО, така и от страна на САЩ и ЕС на неоправданата и непровокирана инвазия на Русия в Украйна". Той е изразил и подкрепата на САЩ за модернизацията на въоръжените сили на България и приоритетите на страната за енергийна сигурност.

За срещата на Петков в Блинкен от пресцентъра на българското правителство допълват още, че двамата са обсъдили възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона, както и стабилността и развитието на Западните Балкани

Войната в Украйна е била другата голяма тема наа срещата на Петков и Харис, съобщава още правителственият пресцентър. Петков е посочил, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера, а Харис е поздравила България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

Българският премиер е казал още, че партньорството между София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

Петков беше на двудневно посещение във Вашингтон с цел да утвърди „стратегическото партньорство“ между България и САЩ. По-рано в понеделник той е провел и среща с президента на Световната банка и съветници на Байдън.

Заедно с премиера в САЩ бяха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-министърката на външните работи Велислава Петрова.

Руският газ за България: нито евтин, нито без алтернатива
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG