Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Признаха ме за почтен човек." Русия издирва кулинарна блогърка заради "фалшиви новини" за войната


Вероника Белоцерковская и съпругът ѝ
Вероника Белоцерковская и съпругът ѝ

Министерството на вътрешните работи на Русия включи кулинарната блогърка и основателка на списание Вероника Белоцерковская в списъка си с издирвани лица. Според властите тя е отговорна за “разпространение на фалшиви новини” за руската армия.

В началото на войната Русия прие закон, който предвижда затвор до 15 години за разпространение на “фалшива” информация за руските военни операции. Кремъл твърди, че провежда “специална военна операция” в Украйна, и всеки, който използва думата война, може да попадне под ударите на закона.

Властите в Русия започнаха разследване срещу Вероника Белоцерковская точно по този закон. Тя е обвинена, че е публикувала постове в Инстаграм, които съдържат “преднамерено фалшива информация за въоръжените сили на Руската федерация, за унищожение на градове и цивилни в Украйна по време на специалната военна операция”.

Белоцерковская, която в момента живее във Франция, е една от първите руски граждани, обявени за издирване заради нарушения на новия закон. Тя реагира на новината с публикация в Инстаграм.

“Официално ме признаха за почтен човек”, написа тя.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор стриктно ограничава достъпа до информация за войната в Украйна, която Русия започна през февруари. Медиите се длъжни да наричат действията на Русия “специална военна операция”, а не война или инвазия, и да се придържат към информацията, разпространявана от руските власти. Няколко независими медии спряха работата си или бяха блокирани заради новите правила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG