Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Как допуснахме две войни наведнъж?" Новая газета беше принудена да затвори врати


Дмитрий Муратов, главният редактор на Новая газета, пред входа на редакцията в Москва. Снимката е архивна.
Дмитрий Муратов, главният редактор на Новая газета, пред входа на редакцията в Москва. Снимката е архивна.

Руският независим вестник "Новая газета" съобщи, че няма да излиза до края на войната в Украйна. Решението се отнася до всички платформи, чрез които изданието беше достъпно - социалните мрежи, сайта и хартиеното издание на вестника.

Часове по-рано медията получи второ поред предупреждение от руския медиен регулатор Роскомнадзор. В него се посочват публикувани текстове, които са в противоречие с руското законодателство.

След второ предупреждение Роскомнадзор има право да поиска отнемане на медийния лиценз на Новая газета.

Главният редактор на Новая газета е Дмитрий Муратов, който през 2021 г. получи Нобеловата награда за мир. Преди дни той съобщи, че продава медала от наградата, а парите ще предостави за хуманитарни нужди на Украйна.

В понеделник Муратов написа писмо до абонатите на Новая газета. В него се казва: "Ние с вас издържахме 34 дни в условията на "специална операция", в условията на военна цензура. (...) Опитвахме се да разберем как нашият народ допусна две войни наведнъж - хищническата в Украйна и почти гражданската в Русия, у нас вкъщи. Ние заедно преживяхме най-трагичните дни в нашата история. Нямаше как това да мине безследно".

След като Русия нападна Украйна на 24 февруари руските власти блокираха множество медии, сред които Радио Свободна Европа, Дойче веле, Би Би Си, "Медуза". След като беше блокирана, телевизия "Дъжд" (Дождь) съобщи, че прекратява работа, Радио "Ехото на Москва" взе решение за закриването си.

Срещу няколко журналисти започнаха наказателни дела по новия закон, който предвижда затвор за фалшиви новини, свързани с войната. Под "фалшиви новини" руските власти разбират определянето на войната като "война" и съобщаването на данни за хода на военните действия, ако те не са официални руски съобщения.

След като Русия нападна Украйна, Новая газета остана една от малкото функциониращи медии, които се намират извън контрола на Кремъл. Редакцията частично се съгласи с руската цензура и спря да нарича войната - война, но продължи да публикува свободни репортажи от зоните на военните действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG