Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви "Мета" за екстремистка организация и забрани "Фейсбук" и "Инстаграм"


Колаж с логото на фирмата "Мета" и руския президент Владимир Путин.
Колаж с логото на фирмата "Мета" и руския президент Владимир Путин.

Руски съд постанови, че „Мета Платформи“ са "екстремистка организация", с което на практика забрани социалните мрежи „Фейсбук“ и „Инстаграм“ в Русия.

Окръжният съд в Твер пренебрегна молбата на адвокатите на „Мета“ да отложи изслушването, за да им даде време да отговорят по делото и на 21 март съобщи, че решението му влиза в сила „незабавно“.

Според прокурорите решението прави незаконни „Фейсбук“ и „Интаграм“, но не и платформата за текстови съобщения на „Мета“ „Уотсап“, която не е публична.

Искането беше внесено в руския съд, след като „Мета“ обяви, че няма да трие постове на потребителите си, в които се призовава за насилие срещу руски войници и руснаци. Това беше протестен акт от страна на американската компания, с който демонстрира, че е против войната на Русия в Украйна.

В съда обвинителите казаха, че „Мета“ „умишлено е допуснала реч на омразата срещу руснаци, което създава алтернативна реалност, в която всяка проруска позиция бива потискана и се подбужда омраза“.

На 10 март „Мета“ съобщи, че „временно допуска форми на политическо изразяване, които обикновено нарушават нашите правила, като насилствена реч като „смърт на руските нашественици“.

В изявлението се добавя, че компанията "все още няма да позволи призиви за насилие срещу руски цивилни".

Москва ограничи множество независими медии, включително и социални мрежи през последната година. По-рано този месец Русия забрани ползването на Фейсбук в цялата страна. Това действие беше предприето в отговор за забраната на държавните руски медии да публикуват съдържание на платформите на Мета. Подобни забрани имаше и за други социални мрежи.

На 24 февруари Русия започна война срещу Украйна. Руските войски нападнаха от три страни - на изток от Русия, на север от Беларус и на юг от незаконно анексирания полуостров Крим. До момента над 2,3 млн. бежанци са напуснали страната заради войната, а цивилните жертви са стотици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG