Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук и Инстаграм разрешават призиви за насилие срещу руски войници заради инвазията в Украйна


От компанията собственик на Фейсбук и Инстаграм - "Мета", оправдаха решението си с инвазията на Русия в Украйна.
От компанията собственик на Фейсбук и Инстаграм - "Мета", оправдаха решението си с инвазията на Русия в Украйна.

Платформите на компанията „Мета“ – Фейсбук и Инстаграм ще разрешат на потребителите в няколко държави призивите за насилие срещу руски войници и руснаци заради инвазията в Украйна. Това става ясно от разкритие на Ройтерс.

От медията се позовават на вътрешна комуникация в компанията относно временни промени във връзка с езика на омразата на платформите. Според информацията временно ще бъдат разрешени и призивите за смърт за президентите на Русия и Беларус – Владимир Путин и Александър Лукашенко.

„В резултат на руската инвазия в Украйна временно дадохме разрешение за форми на политическо изразяване, които в нормална ситуация биха нарушили правилата, свързана с агресивен език като „смърт на руските окупатори“. Ще продължаваме да не допускаме призиви за насилие срещу руски цивилни“, каза говорител на Мета.

От Ройтерс пишат още, че от мейлите става ясно, че ще бъдат разрешени и възхвалите на известния с крайнодесните си позиции Азовски батальон, което досега беше забранено от Мета. Говорител на компанията подчерта, че това ще бъде разрешено само в контекста на ролята на батальона за „защитата на Украйна“.

Призивите за смърт на лидери ще бъдат разрешени, стига да не включват и други „цели“, пишат още в инструкциите си от Мета.

Цитирайки разкритието на Ройтерс руското посолство във Вашингтон поиска от САЩ да спре „екстремистката дейност“ на Мета.

„Потребителите на Фейсбук и Инстаграм не са дали права на собствениците на тези платформи да определят критерия за истина и да насъскват нация едни срещу други“, написаха от посолството в Туитър.

Преди седмица Русия обяви забраната на Фейсбук в цялата страна. Това действие беше предприето в отговор за забраната на държавните руски медии да публикуват съдържание на платформите на Мета. Подобни забрани имаше и за други социални мрежи.

На 24 февруари Русия започна война срещу Украйна. Руските войски нападнаха от три страни - на изток от Русия, на север от Беларус и на юг от незаконно анексирания полуостров Крим. До момента над 2,3 млн. бежанци са напуснали страната заради войната, а цивилните жертви са стотици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG