Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще възобновим производството под марката Москвич". Русия купи завода на "Рено" в Москва


Заводът на "Рено" в Москва
Заводът на "Рено" в Москва

Френската компания "Рено" продаде завода си в Русия и той вече е собственост на град Москва. Това съобщи Франс прес в понеделник. Кметът на града Сергей Собянин каза, че заводът ще продължи работа, но вече ще произвежда автомобили под "историческата марка Москвич".

"Рено" е поредната голяма западна компания, която напуска руския пазар заради продължаващата руска военна агресия в Украйна.

В понеделник кметът на Москва Сергей Собянин написа в личния си блог, че чуждестранният собственик е решил "да закрие завода на Рено" и "това е негово право, но не можем да допуснем хиляди работници да останат без работа".

"Затова реших да взема завода под управлението на града и да възобновя производството на автомобили под историческата марка Москвич", написа още Собянин.

"През 2022 ще отворим нова страница в историята на Москвич", добави той.

"Рено" публикува изявление, от което става ясно, че сделката е осъществена чрез безкасово отписване на близо 2.2 милиарда евро. Освен завода си в Москва компанията е продала на руската държава и контролния си пакет акции в "АвтоВАЗ". "АвтоВАЗ" произвежда автомобилите под марката "Лада".

"Днес взехме трудно, но необходимо решение и правим отговорен избор към нашите 45 000 служители в Русия, като същевременно запазваме постиженията на компанията и способността ни да се върнем в страната в бъдеще, в един различен контекст", каза главният изпълнителен директор Лука де Мео.

От изявлението става ясно, че според споразумението, което фирмата е сключила с руската държава, "Рено" има възможност да купи обратно своя дял в "АвтоВАЗ" в рамките на следващите 6 години.

По-рано този месец "Рено" беше сред няколкото френски фирми, разкритикувани от украинския президент Володимир Зеленски за това, че продължават дейността си в Русия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба отиде още по-далеч, като призова за глобален бойкот на автомобилния производител.

В началото на март редица световни компании обявиха, че прекратяват бизнес операциите сив Русия. Германската BMW спря износа на автомобили за Русия и обяви също така, че спира производството си в страната. Mercedes-Benz Group, Daimler Truck, Ford Motors Co и много други също преустановиха бизнес дейностите си на руска територия.

Тогава от "Рено" обявиха само, че ще спрат някои операции в заводите си за сглобяване на автомобили в Русия поради затруднения в логистиката. Според данни на Citibank "Рено" е сред западните компании, които са най-засегнати от санкциите върху Русия, тъй като 8% от основните ѝ приходи идват от руския пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG