Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финландия и Швеция официално подадоха заявления за членство в НАТО


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, 28 май, 2022 г.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, 28 май, 2022 г.

Финландия и Швеция официално са подали заявления за членство в НАТО. Това съобщи генералният секретар на Северноатлантическия съюз Йенс Столтенберг в сряда.

Новината идва на фона на руската инвазия в Украйна и опасенията за сигурността в региона на скандинавските страни и съседна Русия.

"Топло посрещам искането на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори", каза Столтенберг на пресконференция, след като е получил писма със заявленията от посланиците на двете страни.

Кандидатурите трябва да бъдат разгледани от 30-те държави членки. Очаква с епроцесът да отнеме близо две седмици. Възможна пречка пред финализирането на процеса по присъединяване е опозицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който преди изрази резерви относно членството им.

В случай че Турция не наложи вето, Финландия и Швеция могат да се присъединят в рамките на няколко месеца. Обичайно процесът отнема между 8 и 12 месеца, но той беше ускорен предвид възможна заплаха от страна на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG