Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще блокира ли Турция присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Руската военна агресия срещу Украйна накара Финландия и Швеция да се насочат към членство в НАТО. Двете държави обаче са изправени пред съпротитива не само от Русия, но и от една държава в НАТО - Турция.

Ще блокира ли Турция присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО? Този въпрос възникна, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече бъдещото членство на двете държави в Алианса “грешка”.

САЩ подкрепиха намерението на Хелзинки и Стокхолм да кандидатстват за членство в НАТО и поискаха Турция да изясни позицията си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства намерението на двете държави и обеща “гладък и бърз” процес по присъединяване. Може ли Турция да се окаже препятствие?

Опозицията на Турция

В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че страната му “не гледа положително” на бъдещото присъединяване на Финландия и Швеция в НАТО.

Приемането на нови членове на Алианса изисква единодушие между държавите членки. Това значи, че Анкара може да наложи вето върху присъединяването на Финландия и Швеция.

Президентът на Турция мотивира позицията си с твърдението, че двете държави са “дом на много терористични организации”. Ердоган твърди, че Швеция и други западноевропейски държави се отнасят положително към членове на групи, смятани от Турция за терористични. Това включва Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и последователите на Фетула Гюлен - човекът, когото Ердоган определя като свой основен противник. ПКК е част от списъка на Европейския съюз с организации, свързани с актове на тероризъм, но движението на Гюлен не е.

Ердоган каза, че страната му е допуснала “грешка”, като е допуснала членството на Гърция в НАТО през 1952 г.

“Ние в Турция не искаме да направим втора грешка по този въпрос”, добави той.

Кандидатурите за НАТО

Финландия и Швеция заговориха за възможността да се присъединят към НАТО след началото на руската военна агресия срещу Украйна на 24 февруари.

Президентът и премиерката на Финландия вече поискаха страната да се присъедини към Алианса “без забавяне”. Очаква се и Швеция да обяви кандидатурата си официално.

Финландия и Швеция са партньори на НАТО. Техни представители участват на срещи на високо ниво на Алианса, а армиите им провеждат съвместни военни учения с НАТО, припомня Ройтерс. Те обаче не могат да се възползват от клаузата на Северноатлантическия договор за колективна отбрана. Тя гласи, че нападението срещу една държава от Алианса е нападение срещу всички.

Русия реагира на намеренията на двете страни да се присъединят към НАТО като ги нарече “враждебни” и заплаши с ответни мерки.

Подкрепата на САЩ

Редица държави от НАТО вече изразиха подкрепа за евентуалното членство на Финландия и Швеция.

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе съвместен разговор с лидерите на двете страни на 13 май. В съобщението на Белия дом се посочва, че той е потвърдил “близкото сътрудничество в областта на сигурността и отбраната” с Хелзинки и Стокхолм и е потвърдил подкрепата си за политиката на “отворени врати” на НАТО.

“Президентът Байдън подчерта подкрепата си за политиката на отворени врати на НАТО и за правото на Финландия и Швеция да решават за своето бъдеще, външна политика и договорености за сигурност”, добави Белият дом.

След изявлението на премиерката и президента на Финландия, които поискаха страната да се присъедини към НАТО “без забавяне”, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг каза, че държавата ще бъде “топло приветствана” и обеща “гладък и бърз” процес на присъединяване.

Реакциите

Опозицията на Турция обаче може да се окаже пречка пред бързото и безпроблемно присъединяване.

Така смята Арън Стейн, директор в базирания във Филаделфия Институт за изследване на външната политика.

“Турските елити разглеждат Финландия и Швеция като полувраждебни заради присъствието на членове на ПКК и гюленисти”, каза той, цитиран от Ройтерс. “Ще трябва извиване на ръцете, за да има подпис.”

Финландия и Швеция от своя страна призоваха за търпение. Външният министър на Финландия Пека Хаависто поиска въпросът да се реши стъпка по стъпка. Той съобщи, че ще се срещне с външния министър на Турция в Берлин в събота. Швеция изрази увереност, че ако подаде молба за членство в НАТО, ще си осигури единодушна подкрепа.

САЩ призоваха Турция да изясни позицията си по отношение на евентуалното членство на Финландия и Швеция.

Турция пое ролята на посредник между Украйна и Русия след началото на непредизвиканата руска военна агресия. Анкара изпраща оръжия на Украйна, но не подкрепя санкциите на другите държави от НАТО срещу Русия и продължава да поддържа с Москва близки връзки в областите на търговията, енергетиката и туризма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG