Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отстъпка за гориво, по-високи пенсии и 0% ДДС за хляба. Правителството представи антикризисни мерки


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Нула процента ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел. Това са част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на коалиционен съвет, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда.

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на световната икономическа криза, породена от войната, която Русия започна в Украйна на 24 февруари. По-рано през деня започна протест на превозвачите в цялата страна против високите цени на горивата, след като във вторник представители на сектора обсъдиха антикризисни мерки с премиера Кирил Петков.

"Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са в най-голям риск от ефекта на инфлацията, и младите семейства с деца. Фокусираме се специфично върху горивата и електрическата енергия", каза Петков на пресконференция. Той определи пакета като "безпрецедентен" и добави, че стойността му е около 2 млрд. лв.

В антикризисния пакет са предвидени компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще имат право на отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин А95, както и за дизел, метан и пропан-бутан.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. На същия процент ще бъде намален ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождават се от акциз електроенергията, природния газ, метана.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство. Целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли. Вместо със заложените сега 6,1% увеличението ще бъде в рамките на средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т. нар. швейцарско правило от 1 октомври ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери, като ще се преизчисли сумата за всеки пенсионер със 100% от нарастването на средноосигурителния доход или 100% спрямо инфлацията от 2008 г. насам, в зависимост от това кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Решенията ще доведат до увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година беше в размер на 300 лв., а от 1 юли ще бъде 467 лв. От Министерския съвет посочват, че за предходните 12 години пенсиите са се увеличили средно с около 100 лв., а новите мерки ще доведат до увеличение от 167 лв. в рамките на година.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнат на 20%. ДДС на книгите остава в размер на 9%.

В подкрепа на семействата с деца като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по Закона за ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, чийто общ размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на годината, като бъдат предвидени съответните срокове за влизане в сила и изпълнение на мерките. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG