Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще получава пълното количество от азерския газ от 1 юли


Премиерът Кирил Петков по време на изслушване в парламента
Премиерът Кирил Петков по време на изслушване в парламента

От 1 юли България ще получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан. Това каза премиерът Кирил Петков по време на парламентария контрол в петък.

„Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли“, каза Петков.

Осигуряването на газ за България е една от основните задачи пред българскто правителство след като "Газпром" едностранто спря доставките, защото българското правителство отказа да плаща за доставените количества в специални сметки в рубли, разкрити, за да се избегнат санкциите срещу Москва.

След прекратяването на доставките правителството обяви, че има осигурени количества за потребителите в България до края на май. Премиерът Кирил Петков декларира, че няма да има засегнати от решенията на „Газпром“ и определи действията на руската компания като „шантаж“.

Това не е първото изказване на Петков, в което той твърди, че е възможно България да получава по-големи доставки на газ от Азербайджан преди завършването на интерконекторната връзка. Властите в Азербайджан не са коментирали изказванията му официално. В момента Баку доставя на България до 300 милиона кубически метра газ годишно, което около една десета от нуждите на страната.

За да използва повече азербайджански газ, България разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), който трябва да свърже газопроводните мрежи на двете страни.

Чрез него Азербайджан за първи път ще започне да доставя 1 млрд. куб. м газ годишно за България. Това се очаква да стане след средата на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG