Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли Азербайджан да помогне на Европа да се откаже от руския газ


Президентите на Азербайджан и Русия Илхам Алиев и Владимир Путин. Снимката е архивна
Президентите на Азербайджан и Русия Илхам Алиев и Владимир Путин. Снимката е архивна

Азербайджан от години опитва да стане влиятелен износител на природен газ. Енергийната криза, до която доведе руската инвазия в Украйна, принуди страни като България да увеличат търсенето на азерски газ. Не е ясно обаче до каква степен той може да намали зависимостта от руския в цяла Европа.

Освен ракети и бомби в Украйна, Русия използва още едно оръжие, насочено към останалата част от Европа. Става дума за енергията – по-малко смъртоносна, но също така заплашителна.

На фона на международното възмущение от непредизвиканата агресия, Москва се оказва изправена пред все повече санкции. Докато доставя обаче близо 40 процента от газа на Европейския съюз, Русия може да отвръща на удара.

В края на март руският президент Владимир Путин каза, че "неприятелските" страни ще трябва да плащат за подобни доставки в рубли. Месец по-късно, на 26 април руската държавна енергийна компания "Газпром" съобщи, че е спряла доставките на газ за Полша и България и няма да ги стартира отново, докато плащанията не бъдат извършени в руската валута. Това предизвика недоволство в ЕС, който обвини Кремъл в "изнудване".

Полша, която внася около 45 процента от своя природен газ от Русия, твърди, че може да се справи при затворени руски кранове. Но България, която внася около 73 процента от своя газ от Русия, посочи, че ще има проблеми.

В интервю за френския всекидневник Le Monde, публикувано на 28 април, българският премиер Кирил Петков каза откъде страната му се надява да получи част от липсващия газ - Азербайджан.

„Много конкретно се надяваме на помощ за възможно най-бързо получаване на азербайджански газ“, каза Петков.

Петков каза, че България преговаря за допълнителни количества газ от Азербайджан.

По време на изслушване в Народното събрание миналата седмица Петков каза, че България преговаря за допълнителни количества газ от Азербайджан, които да получи още преди очакваното на 30 юни завършване на газовата връзка с Гърция.

"В момента говорим с азерската страна, за да договорим възможността да не чакаме до 30-и юни, а да получим газа още през началото на юни, даже може би края на май".

Властите в Азербайджан не са коментирали изказванията на Петков официално. В момента Баку доставя на България до 300 милиона кубически метра газ годишно, което около една десета от нуждите на страната.

Какво може Азербайджан

В продължение на близо две десетилетия Азербайджан полага усилия, за да се превърне в значителен износител на газ за Европа. Кулминацията на този процес е в края на 2020 г., когато е пуснат в експлоатация Трансадриатическият газопровод (TAP), пренасящ азербайджански газ през Гърция и Албания и през Адриатическо море до Италия.

TAP е последният участък от 3500-километровия "Южен газов коридор", който пренася газ от азербайджанското гигантско находище Шах Дениз II в Каспийско море.

Южният газов коридор е построен, за да диверсифицира доставките на природен газ в Европейския съюз (ЕС) и да намали броя на страните от ЕС, които имат един източник на доставки.

През 2021 г. ЕС внесе общо 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, най-големият износител на газ в света. За сравнение доказаните запаси от природен газ в Азербайджан се оценяват на около 2 трилиона кубически метра през януари 2021 г. Повечето от тях се намират именно в находището Шах Дениз.

Този азерски газ може да помогне на държавите от ЕС да се откажат от руския газ. Обемите му обаче не са достатъчни, за да го заместят напълно.

„Тръбопроводът TAP, който пренася азербайджански газ към Европа, и другите усилия на ЕС за намаляване на зависимостта от вноса на руски газ винаги са били за диверсификация, а не за пълно премахване и замяна на руските доставки“, казва Алиса де Карбонел, заместник програмен директор за Европа и Централна Азия в Международната кризисна група (ICG).

„Идеята е алтернативните енергийни източници – колкото и малък дял да са от общия внос – да гарантират, че "Газпром" не може да владее монополно даден пазар“, коментира по имейла за Радио Свободна Европа Де Карбонел.

Връзката Гърция-България

За да използва повече азербайджански газ, България разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), който трябва да свърже газопроводните мрежи на двете страни.

Чрез него Азербайджан за първи път ще започне да доставя 1 млрд. куб. м газ годишно за България. Това се очаква да стане след средата на годината.

"Най-оптимистичната прогноза е, че строителството ще бъде завършено до юли тази година. След това трябва да се извършат тестове и други процедури. За да помогне на България, азербайджанският газ може да бъде изпратен веднага след приключване на тестовете и необходимата документация. Това ще помогне на България да се справи с газовата криза, създадена от Русия до известна степен", казва пред Радио Свободна Европа Мартин Владимиров, изследовател по енергийни въпроси в Центъра за изследване на демокрацията в София.

Връзката на тръбопровода минава от гръцкия град Комотини до град Стара Загора в централна България. Проектът, оценен на около 240 милиона евро, се финансира от участващите страни и ЕС.

IGB ще предложи и други възможности освен доставката на азербайджански газ. По думите на Кирил Петков България може да взема газ от Румъния и да го изпраща до Турция, както и обратно, с надеждата, че Букурещ и София могат да намалят натиска на Русия върху газовия пазар.

Енергийните връзки между ЕС и Баку

Още преди руските сили да започнат пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари, Брюксел и Баку обсъждаха засилване на доставките на азербайджански газ за ЕС на фона на нарастващото напрежение.

„Искаме обемът на газ, изнасян от Азербайджан за Европа, да достигне 10 милиарда кубически метра“, каза еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън на пресконференция след разговори с президента Илхам Алиев в Баку на 4 февруари.

Такова увеличение е важно "на фона на недостига и нарастващите цени на енергийния пазар", добави Симсън.

Алиев каза, че Азербайджан е изнесъл 19 млрд. куб. м. газ през 2021 г. Това включва 8,5 млрд. куб. м. за Турция и 7 млрд. куб. м. за Италия. Освен това изнася по-малки количества газ за Грузия, Гърция и България.

Азербайджанският министър на енергетиката Парвиз Шахбазов каза през март, че страната разполага с 2,6 трилиона кубически метра запаси от природен газ, което според него е „достатъчно за нейните съседи и европейски страни“.

„Разширяването на проекта „Южен газов коридор“ определено ще започне и в тази посока започнахме диалог с европейските държави, със страните от Западните Балкани и други източноевропейски страни“, добави Шахбазов.

Азербайджан е изнесъл 2,6 милиарда куб. м природен газ за Европа през първото тримесечие на 2022 г. и се очаква да увеличи доставките на газ за Европа с 30 процента до края на годината.

Дори при увеличения износ от Азербайджан обаче необходимостта на Европейския съюз от газ няма да изчезне напълно. Също така не е ясно дали Азербайджан може да изпълни по-високите си експортни цели, казва Де Карбонел.

„Производството в Азербайджан намалява през последните години и ще отнеме време, за да се промени това. Така че когато TAP казва, че може да удвои капацитета си до 20 милиарда кубически метра годишно след няколко години, остава отворен въпросът с какъв газ ще се запълни той", казва тя.

Руският газ за България: нито евтин, нито без алтернатива
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
XS
SM
MD
LG