Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 1000 бойци са напуснали "Азовстал", твърди Русия


Украински военни са извозени от "Азовстал" до територия близо до затвор в самопровъзгласилата се Донецка народна република по информация на Асошиейтед прес. Източна Украйна, 17 май, 2022.
Украински военни са извозени от "Азовстал" до територия близо до затвор в самопровъзгласилата се Донецка народна република по информация на Асошиейтед прес. Източна Украйна, 17 май, 2022.

Близо 1000 украински бойци, укрити в металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, са се предали. Това съобщи в сряда руското Министерство на отбраната.

Новината идва, след като в понеделник украинските власти съобщиха, че от завода са евакуирани 254 украински военни. Те са отведени на руска територия, като в украинските медии започна да се говори за това, че извеждането им от „Азовстал“ не е евакуация, както я наричат самите украински власти, а предаване в плен.

Украинската армия казва, че ще отстъпи Мариупол на Русия, след като от завода излязат всички бойци.

Руското министерство посочва, че 694 бойци от украинските военни и батальон "Азов" са се предали през последните 24 часа. Според Кремъл общият брой на предалите се е 959. Това включва 264-те, които напуснаха в понеделник.

Във вторник украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр изрази надежда те да бъдат върнати в Украйна в замяна на руски военнопленници, като преговорите за освобождаването им продължават.

Тези, които напускат индустриалния комплекс, се отвеждат на територията, контролирана от Русия. Украинските власти не са дали актуална информация колко бойци са напуснали "Азовстал" през последното денонощие.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в сряда, че руските сили продължават да атакуват индустриалния комплекс, докато текат преговорите за освобождаването на всички украински военни оттам. Под обстрел са също Донецк, Чернигов и Суми.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че "най-влиятелните международни посредници участват" в настоящите преговори. Той не даде подробности.

Опасенията за съдбата на украинските бойци, евакуирани от "Азовстал", нараснаха, след като председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин ги нарече "престъпници“, които трябва да бъдат "изправени пред съда“. Володин каза, че бойците на "Азовстал" трябва да бъдат изключени от всякакви бъдещи обмени, пише Интерфакс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG