Връзки за достъпност

Извънредни новини

Убийства, мъчения, отвличания. Руската армия е извършила "очевидни военни престъпления" в Украйна


Снимката е от село Нова Басан
Снимката е от село Нова Басан

Десетки случаи на убити, измъчвани и безследно изчезнали хора в градове и села край Киев и Чернигов са документирани в нов доклад на Хюман Райтс Уоч. Случаите са от седмиците, когато тези места бяха окупирани от руската армия, и представляват „очевидни военни престъпления“.

На 14 март около обяд 17-годишните братя близнаци Евхен и Бохдан Самодий излизат от дома си в украинското село Мохнатин, Черниговска област. Отиват на гости на приятел, който живее наблизо. Малко след това сестра им Таня чува изстрели.

Таня веднага излиза и тръгва по посока на стрелбата. На улицата вижда десетина военни превозни средства, включително бронетранспортьори и камиони, превозващи гориво. По-рано същия ден недалеч от Мохнатин е нападнат руски военен конвой. Част от войниците и превозните средства се разпръсват из района. Стигат и до селото на Таня и братята ѝ.

Когато отива на мястото на стрелбата, съседите казват на Таня да доведе родителите си. Когато се връща обратно с тях, тя вижда три тела на земята – Евхен, Бохдан и техният приятел – 18-годишният Валентин Якимчук.

Валентин е застрелян в главата. Евхен е прострелян в гърдите. И двамата вече са мъртви. Бохдан е прострелян в корема и умира по-късно в детското отделение на болницата в Чернигов.

Двамата братя са учили за електротехници. Приятелят им е бил студент първа година в Чернигов. Нито един от тях не е бил военен и не е участвал във военните действия.

Убийството на трите момчета е документирано от международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч (Human Rights Watch). В сряда тя публикува доклад, който описва случаи на убийства и мъчения на цивилни – действия, които се смятат за военни престъпления.

Случаите са от села и малки градове в районите на Киев и Чернигов, които бяха окупирани от руската армия от края на февруари до края на март 2022 г. Правозащитната организация събра свидетелства за 22 извънсъдебни екзекуции и още девет убийства на цивилни, шест случая на изчезнали безследно хора и седем случая на мъчения. Потърпевши свидетелстват и за задържането си в нечовешки условия.

„Многобройните зверства на руските сили, окупирали част от Североизточна Украйна в началото на войната, са отвратителни, незаконни и жестоки“, каза Гиорги Годжия, директор на Хюман Райтс Уоч за Европа и Централна Азия. „Тези злоупотреби срещу цивилни са очевидни военни престъпления, които трябва да бъдат разследвани бързо и безпристрастно и да бъдат преследвани.“

Информацията за описаните от Хюман Райтс Уоч случаи е събрана от разговори с 65 свидетели през април и май, веществени доказателства на местата, където са извършени убийствата и изтезанията, както и снимки и видеоклипове.

Да намериш трупа на сина си по една обувка

В доклад на Хюман Райтс Уоч, публикуван през април, бяха документирани 10 екзекуции в Буча и други североизточни градове в Украйна, които са били извършени по време на руската окупация на района през март. Сега организацията събра доказателства за 22 нови извънсъдебни екзекуции, с което общият брой, открит само от нея, достига 32.

За един такъв случай разказва Анастасия Андрийвна, която е от района около Киев.

На 19 март руски войници влизат в дома ѝ и задържат сина ѝ Игор, който е на 49 години. Това се случва, след като руснаците намират негова стара военна куртка. На 31 март, ден след като руската армия се изтегля, тя излиза от къщата си. Пред вратата на плевня на 100 метра от дома ѝ тя разпознава маратонката на сина си. В плевнята намира и тялото му.

Да те затворят под земята за месец

Хюман Райтс Уоч разговаря и с хора, които разказват как са били затворени с дни или седмици в подземия на училища, стаи в заводи или в яма в котелно отделение. Те са държани в мръсни задушни помещения, без никаква или с много малко храна, вода, която е неподходяща за пиене, без достъп до тоалетна.

Хора в подземието на училище в Ягидне
Хора в подземието на училище в Ягидне

В Яхидне руските сили държат 350 жители, включително 70 деца и бебета, в подземието на училище. Това продължава 28 дни, в които те излизат за съвсем кратки периоди. Мястото е толкова малко, че почти не остава пространство, на което да може да се легне, а хората използват кофи за тоалетни.

„След седмица всички имаха тежка кашлица. Почти всички деца вдигнаха висока температура, имаха спазми от кашлицата и повръщаха“, разказва пленник в училището.

На други места руските войници държат десетки хора, завързани със свински опашки, в малки пространства и при подобни условия.

Да опрат дуло на оръжие до главата ти

Хюман Райтс Уоч документира и седем случая на изтезания, при които руските войници са пребивали цивилни и са използвали електрошокови палки. Организирани се и фалшиви екзекуции с цел да се сплашат задържаните, които трябва да съдействат.

Двама украински цивилни разказват за мъченията, които са преживели за тридневния си плен в завод за стъкло. На 21 март руските войници конфискуват телефоните им и искат кодовете за достъп до тях.

Единият от задържаните е наричан „американцът“ от руските войници, защото има американска виза. Той е разпитван три пъти, очите му са покривани и е бит и заплашван.

„Те използваха електрошокови палки и пребиваха задържаните. Можехме да чуваме крясъците им“, разказва той.

Друг от пленниците в завода е заплашван с дуло на оръжие пред лицето му. Той е един от тези, срещу които е използван електрошок.

„Казваха ми, че за мен краят е дошъл. Опираха дуло до главата ми и после чувах три изстрела. Можех да чуя как патроните падаха на земята. Казваха ми, че следващия път няма да пропуснат“, разказва той.

Според разказите на двамата 40 от задържаните в завода все още са в неизвесност. Сред тях има и доброволци от Червения кръст.

Да изчезнеш заради мобилен телефон

Хюман Райтс Уоч документира шест случая, в които руските военни са задържали цивилни, за които техните роднини не знаят нито къде са, нито какво е състоянието им.

На 4 март петима руснаци задържат в дома му Никита Бузинов, 24-годишен таксиметров шофьор от Чернигов. Неговият чичо Борис Бузинов, който присъства на задържането, разказва, че войниците са претърсили телефоните на всички и са открили, че Никита е предоставял информация на украинските войници.

Отведени са Никита и приятелката му Катя, и майка му и чичо му. По-късно всички без Никита са освободени, а руснаците казват, че ще го разпитат и ще го пуснат. На следващия ден руските военни се изтеглят, но от Никита няма и следа. От тогава чичо му Борис се опитва да го открие, но така и не успява.

Липсата на уведомление за задържане на цивилни или липсата на информация за местонахождението им се тълкува като принудително изчезване и е престъпление. По данни на ООН от 24 февруари, когато Русия започва непредизвикана война срещу Украйна, са регистрирани 204 случая на принудително изчезване - 169 мъже, 34 жени и едно дете.

Какво е военно престъпление

Всички участници във войната в Украйна са задължени да спазват международните хуманитарни закони, законите на войната, както и Женевските конвенции.

Забранени са атаките срещу цивилни, екзекуциите без съдебен процес, мъченията, принудителните изчезвания, незаконното задържане, както и нехуманното отношение към задържани. Забранени са и плячкосванията и грабежите.

Участник в конфликт, който окупира територия, е отговорен за осигуряването на храна, вода, медицински грижи за населението на тази територия, както и да осигури подкрепа от страна на агенции за помощ.

Всеки, който заповяда или извърши сериозни нарушения на тези правила с престъпна умисъл, или подпомага нарушения, е отговорен за военни престъпления.

За какво свидетелстват ексхумираните тела в Буча
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG