Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борбата с корупцията ограничава руското влияние. Кирил Петков се срещна с американския бизнес


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Основната задача на българското правителство продължава да бъде борбата с корупцията. Това увери премиерът Кирил Петков по време на бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара в България в четвъртък.

По думите му антикорупцията означава ограничаване на чужди влияния, най-вече от Русия, а в България “има хора, които са готови да предадат националния ни интерес”.

“Ние сме част от общността на демократичните държави, където правилата и законността са водещи. След тази основа, вече идват и общите ни интереси в сферата на бизнеса. В момента имаме безпрецедентна криза”, каза Петков, цитиран от БТА.

Той благодари на САЩ за съдействието, което са оказали на правителството, след като “Газпром” едностранно спря доставките на природен газ за България.

Както е известно Петков и американския вицепрезидент Камала Харис проведоха среща, на която бяха договорени доставки на американски втечнен газ. Очаква се първите два кораба да транспортират първите количества, предназначени за юни, след което да бъде подписан дългосрочен договор на цени, по-ниски от пазарните.

“Ние бяхме просто първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се изпълняват едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Ето защо беше важно да покажем, че има диверсификация и никой не може да извива ръцете на демократичния свят“, каза премиерът.

Той добави, че диверсификацията на източниците е въпрос на воля на отделните държави, които трябва да изграждат още свързващи коридори. По думите му България и САЩ ще могат да си партнират и в сферата на зелената енергия и нейното развитие чрез инвестиции.

Във форума участваха още Карън Донфрийд , помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, както и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG