Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ ще прави мониторинг на отразяването на войната в Украйна 


Симона Велева по време на изслушването си в парламента на 21 април.
Симона Велева по време на изслушването си в парламента на 21 април.

Съветът за електронни медии (СЕМ) е взел решение да прави занапред пълен мониторинг на отразяването на военната инвазия на Русия в Украйна във всички телевизии и радиостанции.

Той ще включва профила на канените в медиите гости, както и съдържанието на изразяваните от тях становища, съобщи новият член на съвета от парламентарната квота Симона Велева пред Свободна Европа.

Досега подобно наблюдение по повод войната в Украйна е правено само през първите 20 дни от конфликта, но само по отношение на обществените БНТ и БНР. Сега регулаторът ще включи всички останали електронни медии. Предложението за това е било на Велева.

По думите ѝ решението на СЕМ предвижда и частичен мониторинг назад във времето, който ще се съсредоточи върху начина на отразяване на отделни ключови събития, свързани с войната, като данните за военни престъпление в Буча, и ситуацията на блокирания в Мариупол кораб “Царевна”, на който имаше български моряци.

По предложение на Габриела Наплатанова от квотата на президента Румен Радев съветът ще направи и социологическо проучване за основните източници, от които хората се информират за хода на войната, както и дали имат навика да проверяват достоверността на информацията.

“Надявам се въз основа на този мониторинг и на социологическото проучване да можем да видим какви са тенденциите и да обърнем внимание на самите медии за това какви са нагласите. В световен план повечето регулатори това правят”, коментира Велева, допълвайки, че навсякъде се наблюдава “много силна поляризация на мненията и липса на достатъчно квалифицирани експерти, които да коментират войната”.

По време на заседанието си в четвъртък СЕМ е наложил и глоба на една кабелна телевизия заради излъчено съдържание, което възхвалява или оневинява жестокост или насилие. Става въпрос за разпространяване на фалшива информация във връзка с войната в Украйна, което е санкционирано по текст от Закона за радиото и телевизията.

Това беше първото заседание на регулатора, в което участваха новоизлъчените от парламента и държавния глава членове на съвета Пролет Велкова (издигната от “Демократична България”), Симона Велева (номинирана от “Продължаваме промяната”) и Габриела Наплатанова (назначена от президентската квота).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG