Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската прокуратура иска доживотен затвор за първия подсъдим руски войник 


Подсъдимият сержант Вадим Шишимарин на на фона на вдовицата Катерина Шелипова.

Прокуратурата в Украйна иска доживотен затвор за първия руски войник, подсъдим за извършване на военно престъпление в Украйна.

Сержант Вадим Шишимарин, който беше изправен пред съда в Киев на 18 май, призна убийството на 62-годишния украински цивилен Александър Шелипов, който беше застрелян, докато караше велосипед в село Чупахивка в североизточния регион на Суми. Делото продължава на 20 май.

Вдовицата на жертвата, Катерина Шелипова, заяви пред съда в четвъртък, че иска доживотен затвор за подсъдимия, но ще се съгласи на размяна на украински войници, пленени от руските войски.

Шишимарин, който идва от сибирския регион Иркутск, каза, че разбира, че е невъзможно Шелипова да му прости, но все пак заяви, че съжалява.

“Зная, че не можете да ми простите, но ви моля за прошка”, каза 21-годишният сержант по време на разговор с вдовицата на своята жертва.

Тогава Шелипова го попита защо руските войници са дошли в родината ѝ: “Пазите ни от кого? Защитихте ме от съпруга ми, когото убихте?” Шишимарин не отговори.

Подсъдимият руснак твърди, че не е искал да застрелва съпруга ѝ, но е изпълнявал заповеди под заплахите на друг войник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG