Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската прокуратура иска доживотен затвор за първия подсъдим руски войник 


Подсъдимият сержант Вадим Шишимарин на на фона на вдовицата Катерина Шелипова.
Подсъдимият сержант Вадим Шишимарин на на фона на вдовицата Катерина Шелипова.

Прокуратурата в Украйна иска доживотен затвор за първия руски войник, подсъдим за извършване на военно престъпление в Украйна.

Сержант Вадим Шишимарин, който беше изправен пред съда в Киев на 18 май, призна убийството на 62-годишния украински цивилен Александър Шелипов, който беше застрелян, докато караше велосипед в село Чупахивка в североизточния регион на Суми. Делото продължава на 20 май.

Вдовицата на жертвата, Катерина Шелипова, заяви пред съда в четвъртък, че иска доживотен затвор за подсъдимия, но ще се съгласи на размяна на украински войници, пленени от руските войски.

Шишимарин, който идва от сибирския регион Иркутск, каза, че разбира, че е невъзможно Шелипова да му прости, но все пак заяви, че съжалява.

“Зная, че не можете да ми простите, но ви моля за прошка”, каза 21-годишният сержант по време на разговор с вдовицата на своята жертва.

Тогава Шелипова го попита защо руските войници са дошли в родината ѝ: “Пазите ни от кого? Защитихте ме от съпруга ми, когото убихте?” Шишимарин не отговори.

Подсъдимият руснак твърди, че не е искал да застрелва съпруга ѝ, но е изпълнявал заповеди под заплахите на друг войник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG