Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият руски войник, обвинен в убийство на цивилен в Украйна, се призна за виновен


Вадим Шишимарин, 18 май, 2022 г.
Вадим Шишимарин, 18 май, 2022 г.

Първият руски войник, обвинен в извършване на военно престъпление в Украйна, се призна за виновен. Това стана в сряда на съдебно заседание в Киев.

Става дума за 21-годишния сержант Вадим Шишимарин, който по-рано този месец беше обвинен от украинската прокуратура, че е застрелял 62-годишен човек, който карал велосипед в село Чупахивка в североизточния район на Суми

Попитан в съда в сряда дали е виновен за убийството, Шишимарин отговори: „Да“. Той е от сибирския регион Иркутск и е изправен пред доживотен затвор за престъплението.

Убийството е извършено дни след като Русия започна непровокираната си инвазия в Украйна. Шишимарин е служил в танкова дивизия, заловена от украинските сили.

По-рано главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова обяви името на първия войник, който е заподозрян в мъченията и убийствата на цивилни в Буча по време на руската окупация. Става дума за командира от руската Национална гвардия Сергей Колоцей.

Украинските власти идентифицираха и 10 войници от 64-а механизирана пехотна бригада, които смятат за отговорни за жестокост срещу цивилни.

В няколко украински града, които бяха временно окупирани от руската армия, бяха открити стотици трупове на цивилни по улиците и в масови гробове. Свидетели разказват, че руски войници са стреляли срещу невъоръжени цивилни и са изнасилвали жени и деца.

Украински и международни експерти продължават да събират доказателства и да разследват случаите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG