Връзки за достъпност

Извънредни новини

Герхард Шрьодер напуска "Роснефт"


Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер с президента на Русия Владимир Путин
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер с президента на Русия Владимир Путин

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, приближен на президента на Русия Владимир Путин, ще напусне съвета на директорите на "Роснефт". Това съобщи руската петролна група, цитирана от Франс прес. Същото ще направи и германският бизнесмен Матиас Варниг.

Според "Роснефт" Герхард Шрьодер е информирал компанията, че не може да продължи да изпълнява функциите си в рамките на управителния орган. "Отнасяме се с разбиране към решението им и благодарим за постоянната помощ", обяви руският гигант в съобщение, цитирано от Ройтерс.

В четвъртък Бундестагът реши да лиши Шрьодер от някои привилегии, с които се е ползвал в качеството си на бивш канцлер. Депутатите от Европейския парламент също приеха с мнозинство резолюция с необвързващ характер, с която искат той да подаде оставка, припомня АФП.

Герхард Шрьодер бе подложен на остри обществени критики заради факта, че запазва доходоносната си позиция в съвета на директорите на "Роснефт", на която е от 2017 година.

Напускането на Шрьодер и Варниг идва след оттеглянето на петима други чуждестранни вицепрезиденти на "Роснефт", съобщиха пред Ройтерс шестима източника.

Владимир Путин и изчезналият кокаин
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG