Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще се вдигне ли ветото? Защо Петков поиска съвет по национална сигурност заради Северна Македония


Първото международно посещение на Кирил Петков беше в Скопие, където той се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски през януари
Първото международно посещение на Кирил Петков беше в Скопие, където той се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски през януари

Премиерът Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. В специално обръщение премиерът поиска в срещата да участват всички парламентарни партии, както и представители на службите и да бъде изслушан доклад за етапа на преговорите между двете страни, изготвен от външно министерство.

„Искам да успокоя българското общество, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие. Единствено Народното събрание има окончателен, легитимен мандат за темата Северна Македония и това трябва да бъде ясно за цялото българско общество и за външните ни партньори“, каза Петков и подчерта, че освен на съвета при президента темата ще бъде обсъдена и по време на редовния коалиционен съвет на четирите управляващи партии.

По думите на премиера действията му са свързани с „увеличеното напрежение“ по темата заради няколко събития от миналата седмица.

България е единствената страна в ЕС, наложила вето на началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС. Това стана през ноември 2020 г., по време на управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Сред посочените тогава аргументи бяха езикът на Северна Македония и лошата оценка на София за спазването на Договора за добросъседство между двете държави.

През януари на друго заседание на КСНС партиите и президента се обединиха около позиция, в която се залага искане за „конкретни резултати“, за да бъде премахнато ветото. Тогава Кирил Петков каза, че в рамките на „реалистичен“ период от шест месеца ще се работи за разрешаването на спора между двете страни.

"Решението е в разговорите". Новият път на България и Северна Македония
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

Външното напрежение заради позицията на България

В четвъртък Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на Европейския съюз да за почне преговори със Северна Македония и Албания за членство в блока. Като допълнителен мотив затова беше посочена и войната в Украйна и опита за изолирането на руското и китайско влияние върху политиката и икономиката на двете страни.

В доклада за Северна Македония имаше и призив за помирение между София и Скопие във връзка със споровете около общата история на двете страни, което е заложено и в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Заедно с това през седмицата на посещение в България беше европейският комисар по разширяването Оливер Вархей, който проведе срещи в Министерския съвет, Президентството и Министерството на външните работи.

„След три седмици съм пак в София“, каза тогава Вархей. Той подчерта, че ще търси основа за подкрепа за вдигане на ветото и започването на преговорите със Северна Македония и Албания.

На посещение в София беше и помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид. Тя проведе срещи с премиера и президента, но също и с членове на парламентарно представените партии. По неофициални данни на „Капитал“ разговорите й с представителите на партиите са били свързани именно с позицията за Северна Македония.

Сблъсъкът в управляващата коалиция

Темата, свързана със Северна Македония, създава проблеми между отделните субекти в управляващата коалиция през последните месеци. На няколко пъти от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) обявиха, че промяната на позицията спрямо Скопие е „червена линия“, която те няма да пресекат. Трифонов, както и други представители на партията многократно обвиниха правителството и лично Кирил Петков в това, че се водят преговори „някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония“. Това многократно беше отричано от останалите членове на коалицията.

Твърдо против вдигането на ветото на този етап са и от БСП, а „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ подкрепят по-бързо разрешаване на споровете, без това да компрометира исканията на София по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Срещу вдигането на ветото преди изпълняването на всички поставени условия е и президентът Румен Радев.

Засега Скопие отказва да въведе промени в конституцията си, според които българите да получат равни права с останалите етнически групи в страната.

По данни на „Капитал“ в петък лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов е събрал депутатите на партията и ги е уведомил, че Слави Трифонов има намерение да обяви, че партията излиза от управляващата коалиция през следващата седмица. До това ще се стигне, тъй като от партията очакват Кирил Петков да вдигне ветото върху Северна Македония, въпреки че премиерът многократно е подчертавал, че това ще се случи само след решение на Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG