Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лейбъристите спечелиха изборите в Австралия. Новият премиер ще бъде Антъни Албанезе


Лидерът на лейбъристката партия Антъни Албанезе (в средата) ще бъде новият премиер на Австралия
Лидерът на лейбъристката партия Антъни Албанезе (в средата) ще бъде новият премиер на Австралия

Лейбъристката партия на Австралия и лидерът ѝ Антъни Албанезе са големите победители на изборите в страната и ще получат управлението на държавата, съобщи Би Би Си. Това означава, че начело на страната ще застане нова партия, която идва на мястото на либералите.

„Тази вечер австралийският народ гласува за промяна. Смирен съм след тази победа и е чест да получа възможността да служа като 31-вия премиер на Австралия“, каза Албанезе. Все още не е ясно дали партията ще успее да получи достатъчно гласове, за да излъчи самостоятелно мнозинство като разликата е само в няколко мандата в 151-местния парламент.

В същото време досегашният премиер и лидер на управляващата коалиция и Либералната партия Скот Морисън обяви, че подава оставка и се оттегля от основна роля в политиката. Той поздрави опонента си за победата и благодари за „чудото на австралийския народ“, който под негово управление премина през кризата, свързана с големите пожари и коронавируса. Той подчерта също, че държавата се намира в много по-добра позиция, отколкото неговото правителство я е заварило.

Очаква се начело на либералите да застане досегашният министър на отбраната Питър Дътън.

Трета политическа сила ще бъде коалицията на Независимите, а в парламента със сигурност ще попаднат и Зелените.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG