Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания преговаря за изпращане на западно оръжие на Молдова


Великобритания води преговори със съюзниците си в НАТО за предоставяне на оръжие за Молдова. На снимката британският премиер Борис Джонсън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Великобритания води преговори със съюзниците си в НАТО за предоставяне на оръжие за Молдова. На снимката британският премиер Борис Джонсън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Великобритания преговаря с партньорите си в НАТО за изпращане на модерно оръжие в Молдова, за да я защити от заплахата от нахлуване на Русия. Това каза пред британския вестник Телеграф външният министър на страната Лиз Трус.

По думите ѝ руският президент Владимир Путин е решен да създаде „Велика Русия“, въпреки че инвазията в Украйна не се е развила по плана на Кремъл.

Молдова дели граница с Румъния и Украйна, както и с отцепения от руски сепаратисти район на Приднестровието. Според Трус НАТО трябва да гарантира ефикасна отбрана за Кишинев.

„Бих искала да видя Молдова оборудвана по стандартите на НАТО. Това е дискусия, която водим с нашите съюзници“, каза още тя.

В събота премиерът Борис Джонсън проведе разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно бъдещото присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. По думите му двете страни ще са ценни попълнения за алианса.

Ердоган е противник на идеята Хелзинки и Стокхолм да бъдат приети. Като причина за мнението му той представя „укриването на терористи“ на тяхна територия. Става въпрос за представители на забранени от Анкара организации, които от години живеят на територията на двете страни.

Джонсън е уверил Ердоган, че Великобритания е готова да укаже съдействие на Турция по спорните въпроси и това да доведе до приема на Финландия и Швеция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG