Връзки за достъпност

Извънредни новини

Броят на принудително разселените хора по света е надминал рекордните 100 милиона


Украински бежанци опитват да преминат границата с Молдова на граничен пункт Маяки-Удобне, 26 феаруари, 2022.
Украински бежанци опитват да преминат границата с Молдова на граничен пункт Маяки-Удобне, 26 феаруари, 2022.

Руската война в Украйна е увеличила броя на принудително разселените хора по света до над 100 милиона. Това съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците в неделя. Броят е рекорден.

От началото на руската инвазия на 24 февруари над 8 милиона украинци са били принудени да напуснат домовете си в рамките на страната, а други 6 милиона са напуснали страната.

"Това е рекорд, който никога не е трябвало да бъде поставян", казва Филипо Гранди, върховният комисар на ООН за бежанците. Според организацията причините за това са конфликт, насилие, нарушения на човешките права и преследване.

Числото включва бежанци, хора, търсещи убежище, както и повече от 50 милиона души, разселени в собствените си страни. По данни на организацията към края на 2021 г. числото достига близо 90 милиона вследствие на насилие и конфликти в Етиопия, Буркина Фасо, Мианмар, Нигерия, Афганистан и Демократична република Конго.

"Международната реакция спрямо хората, бягащи от войната в Украйна, е изключително положителна“, добавя Гранди. "Състраданието е живо и имаме нужда от подобна мобилизация за всички кризи по света. Но в крайна сметка хуманитарната помощ е палиативно средство, а не лек. За да се обърне тази тенденция, единственият отговор е мир и стабилност“, казва още той.

В съобщение на сайта на ООН се уточнява също, че 100 милиона души се равняват на 1% от глобалното население и е приблизително равен на населението на 14-ата страна по население в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG