Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила, твърди Байдън


Американският президент Джо Байдън на посещение при японския премиер Фумио Кишида в Токио, 23 май, 2022 г.

Американският президент Джо Байдън каза, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван, предадоха световните агенции. Новината идва в понеделник след посещението на Байдън при японския премиер Фумио Кишида в Токио.

Китай счита Тайван за част от своята територия. След началото на руската инвазия в Украйна се засилиха опасенията, че Пекин може да опита да превземе острова с военна сила подобно на действията на Москва в Украйна. САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са най-големият му поддръжник и доставчик на оръжия. Американският президент Джо Байдън няколко пъти е декларирал силния си ангажимент към демократично управлявания остров.

До този момент не беше ясно дали Вашингтон би са намесил с военна сила, за да защити Тайван в случай на китайско нападение.

"Това е ангажиментът, който поехме. Съгласни сме с политиката на единен Китай (политиката на признаване на съществуването на само една китайска държава - бел. ред.). Подписали сме се под тази политика, както и под всички произтичащи от нея споразумения. Но самата мисъл, че статутът на острова може да бъде променен по силов начин, е напълно недопустима", каза Байдън.

Той допълни, че с пращането на китайската бойна авиация да извършва целенасочени полети в близост до въздушното пространство на Тайван Пекин "си играе с огъня". Той изрази готовността на САЩ и други техни съюзници да направят невъзможно за Китай да предприеме военни действия срещу Тайпе.

По време на срещата в Токио САЩ и Япония се договориха също за сътрудничество в сферата на сигурността. Кишида добави, че двете страни „ще наблюдават дейностите на китайския военноморски флот, както и придвижванията, свързани със съвместните учения на Китай и Русия“.

Според Байдън няма да се стигне до китайска инвазия в Тайван, нито до опит за такава. "Ако това стане, това ще бъде поредното действие, подобно на това, което се случи в Украйна", добави той, като уточни, че подобна ситуация ще дестабилизира целия регион.

САЩ са длъжни по закон да предоставят военни средства на Тайпе, за да се защитава. Това тяхно задължение е описано в приетия от Вашингтон Закон за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Асошиейтед прес отбелязва, че Тайван не е включен в новия търговски пакт на САЩ със страните от региона - Индийско-тихоокеанската икономическа рамка (Indo-Pacific Economic Framework).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG