Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Украинците плащат скъпо". Русия засили офанзивата си в Донбас


"Най-тежката бойна ситуация в момента е в Донбас", каза украинският президент Володимир Зеленски по време на вечерното си обръщение.
"Най-тежката бойна ситуация в момента е в Донбас", каза украинският президент Володимир Зеленски по време на вечерното си обръщение.

Русия засили офанзивата си срещу източния украински регион Луганск. Руското командване изглежда фокусирано върху утвърждаването и разширяването на спечелената територия по южното крайбрежие и в района на Донбас, където в момента се водят най-тежките сражения. А една от предполагаемите краткосрочни цели на Москва е да обсади град Северодонецк, твърдят западните разузнавателни служби.

Така изглежда ситуацията в Украйна на 24 май, точно три месеца след като Русия започна своята непредизвикана военна инвазия. Пред Световния икономически форум в Давос президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че за първите 90 дни от войната Русия е извършила близо 1500 ракетни удара срещу Украйна и над 3000 въздушни удара .

Ключовият град Северодонецк

По време на традиционното си вечерно обръщение на 23 май Зеленски предупреди гражданите на страната, че тепърва предстои много тежък период, особено за жителите на Донбас.

"Предстоящите седмици на войната ще бъдат трудни и трябва да сме наясно с това", каза Зеленски, след като по-рано през деня властитe в Източна Украйна съобщиха за сериозен руски обстрел.

"Най-тежката бойна ситуация в момента е в Донбас", добави още украинският президент. Той посочи градовете Бахмут - който служи като критичноважна връзка и команден център за украинската армия, Попасна и Северодонцек.

Според доклада на британското разузнаване, публикуван във вторник, Русия се опитва да обгради от всички страни Северодонецк - град с население около 100 000 души. В същото време руската армия е съсредоточила усилията си и над Лисичанск и Рубижне, които се намират в същия регион.

Според доклада руските сили са постигнали локални победи в някои части на района с помощта на своята артилерия. Украинската съпротива обаче остава сериозна и тази част от фронта остава под контрола на Киев.

Ако Русия превземе Северодонецк обаче, целият регион на Луганск ще попадне под руска окупация, пише още в доклада на британските служби. Оттам твърдят още, че в случай на руски успех и преместване на фронтовата линия още на запад има вероятност комуникацията на руското военно командване на срещне трудности, което пък да доведе до затруднения с логистичното снабдяване.

По думите на губернатора на Луганск Серхий Хайдай руснаците са увеличили силите си в региона с около 12 500 войници. Във вторник Хайдай съобщи, че Северодонецк е понесъл много щети от руски бомбардировки и най-малко четирима души са загинали при обстрел на многоетажна сграда в града.

Киев с готовност за размяна на пленници

По-рано в Давос президентът Зеленски предупреди, че бавната военна помощ причинява ненужни смъртни случаи, а украинците "плащат скъпо за свободата и независимостта".

Той каза, че 87 души са били убити при руска атака по-рано този месец във военна база в Десна в северната част на страната. Това би представлявало един от най-големите регистрирани удари през войната.

Зеленски каза още, че Киев е готов за размяна на пленници с Русия "още утре" и призова съюзниците си да окажат натиск върху Москва.

Въпросът за петролното ембарго

Украинският президент също така повтори искането си Москва да бъде откъсната от световната икономика, като призова за международно петролно ембарго срещу Русия, както и наказателни мерки срещу всички руски банки.

Много от 27-те държави-членки на Европейският съюз (ЕС) са силно зависими от руския нефт и газ, което предизвиква критики от Киев, че блокът не е действал достатъчно бързо, за да ограничи доставките. Германия обаче заяви на 22 май, че ЕС вероятно ще се съгласи за ембарго върху вноса на руски петрол "до дни", въпреки съпротивата от Унгария, която се придържа към исканията си за енергийни инвестиции, преди да се съгласи с такова ембарго.

"Ще постигнем пробив до дни", каза германският министър на икономиката Роберт Хабек пред немската обществена телевизия. Хабек обаче предупреди, че забраната няма да навреди на Москва веднага, тъй като скокът на световните цени на петрола означава, че страната печели повече за по-малко количество суров петрол.

Хабек каза още, че ЕС и Съединените щати обмислят предложение за ограничаване на световните цени на петрола – "необичайна мярка" за "необичайни времена". Русия доставя 40% от природния газ в ЕС и 27% от петрола, като получава приблизително 400 милиарда евро годишно за доставките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG